J-Wellness

A hagyománytisztelet és az innovatív technológiák pompás házasságából született az a Japánra jellemző, átfogó wellness kultúra, amely az egész világ számára inspiráló.

A hosszú élet titka után kutatva, egyre nagyobb az érdeklődés a 100 évesek társadalmaként elhíresült ország iránt, ahol 1965-ben még „csak” 153 centenáriumit tartottak számon, 2017-re ez a szám 67 824 főre emelkedett. A 2007-ben született japán fiatalok 50%-a arra számít, hogy meg fogja élni a 107 éves kort. De honnan ez az optimizmus? Japán nem áll meg a bizalom, a mindent átható magas minőség és a természet iránti mély tisztelet kulturális hagyományainál, hanem ezeken túl izgalmas újításokat hajt végre. Lássuk a japán titkot!

Kapcsolódás egymáshoz 

Japánban nem csak az állam, hanem a vállalatok is hatalmas hangsúlyt fektetnek a mentális egészség megőrzésére, kapcsolati tőke fejlesztésére. Ennek érdekében támogatják az ún. Iki-iki („szomszédolós”) plázák terjedését, munkahelyi Stress Check Programokat, wellness szempontokat előtérbe helyező ingatlanfejlesztési projekteket, szociális és mentális gondozási rendszer fejlesztését a robotika legújabb vívmányainak adaptálásával (PARO szociális robot, a Sharp cég RoBoHon majma vagy a Sony aibo robotkutyusa). 

Kapcsolódás a technológiához 

A J-Beauty, a japán szépségápolás alapelve összecseng a már fentebb említett, mindent átható magas minőséggel. Japánban az egyszerűsített szépségápolási rendszer és a mélytisztítás kulturális alapú. A cél az üde bőr, a „bihaku”, a ragyogó bőrárnyalat és a nap által okozott bőrkárosodások kiküszöbölése, a szuper könnyű, rétegezhető, természetes, funkcionális, nem mérgező, fenntartható alapanyagokból készülő, öregedés gátló termékek által. A technológia alapú bőrápolás új dimenzióját nyitotta meg az Optune 2019. júliusában. Az adatvezérelt, automatizált, személyre szabott bőrápolási rendszer egy dedikált iPhone-alkalmazás segítségével elemzi a felhasználó bőrének minőségét, alvási szokásait, bioritmusát, amelyeket a fizikai környezet (hőmérséklet, légszennyezettség, pollen, páratartalom stb.) adataival egészít ki. Mindezek alapján a 800 000 lehetséges kombinációból, megalkotja a felhasználó számára optimális, egyedi szérumot és hidratálót.

Kapcsolódás a természethez 

Időnk 93%-át beltérben töltjük, ez a természethiányos állapot rendellenességekhez vezet. Az erdő-fürdőzésre alkalmas 62 gyógyító erdő mellett 20 972 onsen (hőforrás) található Japánban, amelyek rusztikus, hiteles és hiperspecifikus wellness élményt kínálnak a látogatóknak. Az utóbbi időben egyes japán templomok is megnyitják kapuikat a látogatók előtt, akik a meditáción, csenden és a híres vegetáriánus konyhán keresztül érhetik el a belső zen-jüket. A Shojin Ryori egy szója-alapú étrend, amelynek gyökerei a 6. századig nyúlnak vissza. A szerzetesek az 5 szín (zöld, piros, sárga, fekete és fehér) és az 5 íz (édes, savanyú, sós, keserű és umami) szabályait érvényesítik a tányéron. A szemlélődést és az megbecsülést ösztönző konyha a test, az elme és a szellem egyensúlyához és összehangolásához vezet.

Kapcsolódás a világhoz az olimpián keresztül 

Japánban viszonylag magas, 69,6% a rekreációs testmozgásban résztvevők aránya. Korra és nemre való tekintet nélkül, változatlanul népszerűek a japán harcművészet ágai, például a judo, karate és aikido. A 2020-as tokiói olimpia kapcsán a szervezők így fogalmaznak: Míg a rendkívül jellegzetes J-Wellness termékek és technikák már így is széles körben elismertek, úgy hisszük, hogy az Olimpia fel fogja tárni a J-Wellness és Japán ellenállhatatlanul széleskörű wellness-kultúrájának holisztikus egészét. Azt várják, hogy a globális wellnessre gyakorolt hatások fogják a valaha volt legjelentősebbé tenni az elkövetkező 2020-as olimpiát.

Az összefoglalást készítette: Dajka-Szederkényi Kornélia a 2019. október 15-17. között Szingapúrban megrendezésre került Globális Wellness Csúcstalálkozón készült 97 oldalas éves beszámoló alapján (Global Wellness Summit). 

Felhasznált irodalom: https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/j-wellness/

 

 

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI közel 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!