Immunerősítés télen - 1. rész

Amikor a hidegebb hónapok beköszöntenek, lecsökken a napos órák száma és eltűnnek a piacokról a friss gyümölcsök és zöldségek, amik a közelben teremnek. Mindazok a superfood-ok, vagyis magas vitamin- és ásványi anyag tartalmú ételek, amikkel nyáron könnyedén felturbózzuk az immunrendszerünket, ilyenkor nem elérhetők. Ám vannak a télnek is jellemző gyümölcsei és zöldségei, amelyekkel tökéletesen megerősítheted az immunrendszeredet. 

Mi is az a superfood?

Manapság gyakran halljuk ezt a kifejezést és ha nem tudományos szempontból nézzük, akkor bizony ez egy ügyes marketingfogás is lehet, amivel olyan ételek fogyasztására sarkallhatjuk a fogyasztókat, amiket amúgy eszük ágában sem lenne megenni. De így, hogy a superfood kategóriába tartozik, már mindjárt más. Na de ha táplálkozástudományi szempontból nézzük, akkor az az élelmiszer nyerheti el ezt az elnevezést, amely különösen magas antioxidáns hatású vitamin- és ásványi anyag tartalommal rendelkezik annak érdekében, hogy bizonyos betegségeket megelőzzünk és az egészségünket megőrizzük. 

Hogyan és miért kellene több téli superfood-ot fogyasztanod?

Mielőtt azt gondolnád, hogy ezek az ételek nehezen hozzáférhetők és drágák, a helyzet az, hogy ez egyáltalán nem igaz. Menj csak le a piacra és nézz körül. A legtöbb olyan étel, ami nem feldolgozott, nyers, növényi alapú, rengeteg fontos tápanyagot ad nekünk, mint amilyenek a rostok, fitonutriensek, antioxidánsok, vitaminok és ásványi anyagok. Akkor találod ezeket olcsóbban, ha a szezonjában vásárolod, frissen, minél közelebb a termelés helyéhez. 

Superfood, ami bármikor elérhető

Vannak olyan superfood-ok, amiket bármikor fogyaszthatsz, ilyenek pl. A fahéj, búzafű, spirulina, propolisz, chia mag, mandula stb. De nézzük meg (a következő részben), melyek azok, amelyek kifejezetten a hidegebb időszakban frissek és elérhetők. 

 A cikket írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. 

 

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!