ERŐSÍTSÜK AZ IMMUNRENDSZERÜNKET, TEGYÜNK A JÓL-LÉTÜNKÉRT! 1.rész

Dr. Kuklis Eszter orvos- természetgyógyász, életmód tanácsadó gondolatai a COVID-19  világjárvány kapcsán immunrendszer erősítéséről, a test és lélek harmóniájáról. (1. rész) 

A félelem önmegvalósító lehet, amennyiben elfojtja az immunrendszert, és valószínűbbé teszi, hogy valaki megkapja azt a betegséget, amelytől legjobban fél. 

Ma már tudjuk, hogy a fizikai tényezőkön túl, az érzelmi állapotunk jelentős mértékben hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenállásunkra, vagyis az immunitásunkra is.

Lehetséges, hogy jobb volna, ha erőinket nem csak arra összpontosítanánk, hogy a nyomorúságunkat orvosoljuk, hanem sokkal inkább arra, hogy magunkat és ezáltal másokat is egy jobb, pozitívabb életérzés felé tereljük. Az egészségügyben is sajnálatos tendencia, hogy miközben a betegségekre fókuszálunk kevesebb a figyelem az emberek lelkiállapotának a javítására. Nem csak annak érdekében, hogy jobban, hanem hogy jól legyenek, és hogy pozitív legyen a hozzáállásuk.

Mi is az a boldogság? Valamiféle általános képe mindannyiunknak van róla. Az biztos, hogy nem csak vidámságból és élvezetekből áll, még akkor sem, ha az sok pozitív érzést foglal magába. Ezek mind a hedonista életfelfogás részei. De van a boldogságnak egy másik dimenziója is, amikor megérezzük, hogy van valami mélyebb célunk az életben, hogy a létünknek van értelme és örülhetünk az életünknek; és ez azt sugallja a számunkra: törekedjünk arra, hogy emberileg fejlődjünk és kibontakozzunk, elfogadjuk önmagunkat, úrrá tudjunk lenni a minket körülvevő környezeti hatásokon, és tudatosan kormányozzuk az életünket.

Ezek a gondolatok részei a keresztény vallásfilozófiának, de éppúgy kapcsolódnak például a japán ikigai fogalmához is. Arról szólnak, hogy az életünknek célja van, hogy van miért felkelnünk reggelente, van értelme annak, hogy a világon vagyunk. Ez legtöbbször együtt jár egy hovatartozás érzéssel, hogy valami nálunk nagyobb rendnek a részei vagyunk és a szolgálatában állunk. A boldogság elérése nem egyéni, hanem nagyon is kollektív cél, valami, amihez egymást is hozzá kell segítenünk. A boldogság egy mélyebb szinten tehát azt is jelenti, hogy érdemes élni és hogy örömünket leljük az életben. Ezt a hozzáállást kell erősítenünk magunkban.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a magányosan és elszigetelten élők 3-10-szer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg és halnak meg korábban, összehasonlítva azokkal, akikben erős a szeretet és a közösségi érzés. Épp ezért bölcs dolog több időt tölteni a velünk élő családtagokkal és barátokkal, valamint videó vagy egyszerű audio technológiák, például a Skype vagy a telefon használatával tartani a kapcsolatot szeretteinkkel. Az utóbbi években készült tanulmányok egyértelműen rámutatnak, hogy a stressz elnyomja az immunrendszerünket. Emiatt minél nagyobb stresszt élünk meg, annál valószínűbb, hogy megfertőződünk és betegek leszünk. Pl. egy kísérlet során kiderült, hogy a meghűlést okozó vírusokkal fertőződöttek esetében, azoknál, akiknek pozitív érzelmeik voltak, például boldogság, elégedettség, ellazultság, majdnem háromszor ritkábban alakultak ki a megfázás tünetei. Más szavakkal: a boldogság és békésség érzése erősíti az immunrendszert. Ezzel szemben a depresszió elnyomja az immunrendszer működését.

No FOMO! A FOMO egy mozaikszó, a Fear of Missing Out rövidítése, amely az attól való folyamatos félelemre utal, hogy kimaradunk valamiből. Ha most otthon maradunk, akkor egy dologból valóban kimaradhatunk – és ez a fertőzés . De ezt a döntésünket se a félelem motiválja, hanem inkább a felelősségtudat. A haláltól való félelmünket fel kellene, hogy váltsa az élet igenlése, az életöröm.  Arról, hogy az életmód gyógyászat mit ajánl annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat, és nemcsak ami a testünk állapotát illeti, következő cikkünkben olvashattok.

A cikket írta: Dr Kuklis Eszter http://drkukliseszter.hu/drkukliseszter/

 

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!