A súlyzózás és az aerob edzés ugyanannyi kalóriát éget el

A súlyzózás és az aerob edzés ugyanannyi kalóriát éget el. A legtöbb súlycsökkentéssel foglalkozó szakember nem tartja a súlyzós edzést jó kalória égető tevékenységnek. Emiatt a fogyni vágyókat gyaloglásra, futásra, vagy kerékpározásra buzdítják.

A súlyzózás megfelelő és biztonságos edzésforma a túlsúlyos, fogyni vágyó emberek számára is, és még az elégetett kalóriák tekintetében sem marad le az aerob edzés mögött.

Publikálva: Med. Sci. Sports Exerc., 34: 1793-1800, 2002. Kutatók: University of Colorado, Denver.

Egy másik tanulmány a súlyzós és aerob edzés test összetételre gyakorolt hatásáról:

A súlyzós edzés - aerobik kettősséget vizsgáló legutóbbi tanulmány a Journal of Strength and Conditioning Research című folyóirat egyik számában jelent meg. A cikk írói nemcsak a párhuzamos erő és aerob edzés hatásait vizsgálták, de azt is, hogy ez a párhuzamos két típusú edzés hogyan befolyásolja a nőket, s hogyan a férfiakat is. A vizsgált alanyok egyik csoportja hat férfiból és öt nőből állt, akik 16 héten át kizárólag erőfejlesztő edzéseket végeztek, míg a másik csoport 14 férfija és 8 nője aerob típusú ellenállást fejlesztő edzéseket is végeztek - evezőgéppel, minden másnap. Így a kombinációs csoport hetente hat, míg a csak súlyzós csoport heti három alkalommal edzett.

Mindkét csoportot négyhetente teszteltek. Találtak bizonyos különbségeket. Mindkét csoport ereje növekedett, de a kombinált edzést végző nők csoportjának alsó teste ereje csökkent a csak súlyzós edzést végző nők csoportjához képest. Ezzel szemben a két csoport férfiai között nem volt különbség. Hormonális szempontból a kombinált edzést végző férfiak vizeletéből nyolc hát után megnövekedett kortizol mennyiséget lehetett kimutatni, amit a kísérelt ideje alatt nem változott. A csak súlyzóval edző férfiak kortizol szintje is megnövekedett a kísérlet elején, de a 16. hétre ez a szint visszaállt normálisra. A csak súlyzóval edző nők kortizol szintje ugyan lecsökkent a 8. hétre, de ezután mindkét csoportnál emelkedett ez a szint, és magasan is maradt. A két csoport egyik tagja sem mutatott jelentős szérum tesztoszteron változást. A tanulmány rámutat egy fontos tényre: úgy tűnik, hogy a nők érzékenyebbek a kortizolra, mint a férfiak, márpedig a két edzéstípus kombinálásával, még akkor is, ha ezeket különböző napokon végzik, sajnos a kritikus szint fölé emelik a kortizol szintjüket. Ez már csak azért is problematikus, mert a nőknek kevesebb tesztoszteron áll a rendelkezésére, mint a férfiaknak, és így a kombinált aerob és erőfejlesztő edzés által előidézett magas kortizol szint katabolikus állapotot idézhet elő a nők izomzatában. Azok a nők, akik órákat aerobikoznak minimális súlyzós edzés mellett, úgymond "testet formálva", maguk ellen dolgoznak.

Mivel a súlyzós edzés a leghatásosabb módja a tiszta izomtömeg megőrzésének, és mivel a tiszta izomtömeg az, ami meghatározza az anyagcsere mértékét, így azok a nők, akik meg akarják változtatni testük összetételének arányait, inkább válasszák a súlyzós edzést, mint az aerobik gyakorlatokat!

A férfiak esetében a két gyakorlattípus kombinációja nem okozhat hátrányokat egyik gyakorlattípus hatását illetően sem. Ezért ezt a kijelentést nem árt azzal kiegészíteni, hogy ha valaki nem eszik elég fehérjét, vagy szénhidrátot, vagy ha túledzi magát, akár súlyzókkal akár aerob edzéssel, akkor okvetlenül bekövetkezik a katabolizmus, és izmot fog veszíteni. Az, hogy pontosan mennyi erő és mennyi aerob edzés az ideális, személyenként változik. A mértékek meghatározásának legjobb módja a próbálgatás és hatásvizsgálat, valamint a jól behatárolt célok.

A cikket Polgár Zita írta több tudományos kutatás eredményeit alapul véve. Zita a Pécsi Testnevelés tudományi és az Egészségtudományi karán végzett, és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-n gimnasztika és edzéselmélet oktató.

 

 

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!