Futottál a hétvégén? Az agyad meghálálja.

Ezen a hétvégén rendezték meg a Budapest Maraton Fesztivált, ahol több mint 13300 résztvevő teljesített különböző távokat. Talán számukra most könnyebben indul a hét és a főnökeik is elégedettebbek lesznek a munkájukkal. Természetesen, ha egyedül vagy az edzőterem futópadján kocogtál, az is ér. A cikkből kiderül, miért.

Kimutatták, hogy a kardió edzés javítja az agyműködést. A testmozgás mentális előnyeit persze már korábban is ismerték, azonban a Mayo Clinic által tavaly közzétett kutatás kimondottan az aerob testmozgás által produkált hatásokra koncentrált. A Német Neurodegeneratív Betegségek Központja 2103 egyént figyelt meg, és vizsgálataik alapján a megnövekedett kardiopulmonális funkció mérhető módon javítja a kognitív funkciókat. Természetesen ennek az ellenkezője is igaz: a kutatók kapcsolatot találtak a kardiopulmonális funkció negatív változása és a demencia kialakulása között.

Megfigyeléseiket MRI-tesztekkel is alátámasztották. Pozitív összefüggést tártak fel a vizsgálati alanyok kardiopulmonális funkciója és az agy szürkeállománya valamint a teljes agytérfogat egyes régiói között. A szürkeállomány a beszédet, a memóriát, az önkontrollt és a döntéshozatalt befolyásolja és érdekesség, hogy az aerob mozgás által ingerelt konkrét agyterületek sem a motoros, hanem a kognitív funkciókért felelnek. Megnövekszik a hippokampusz térfogata is, ami fontos szerepet játszik az új emlékek befogadásában. A legjobb eredményt a 45 év felettieknél figyelték meg, aminek a magyarázata az lehet, hogy az emberi hippokampusz 30 és 80 éves kor között körülbelül 13 százalékkal zsugorodik az öregedés természetes folyamataként, így érthető, hogy egy már csökkent rövidtávú memória és hippokampusz méret esetében látványosabb volt a változás.

Ellenpéldákat mindig találhatunk, hiszen bizonyos öröklött, génjeinkben hordozott betegségeket nem lehet teljesen kivédeni (például Alzheimer-kór). S habár senki sem futhat el a sorsa elől, de futással - és egyéb aerob tréningekkel - elodázhatja azt.

Forrás: Ronald C. Petersen, PhD, MD; Michael J. Joyner, MD; Cliff ord R. Jack Jr., MD (2020.01.01): Cardiorespiratory Fitness and Brain Volumes. Mayo Clinic Proceedings Volume 95, Issue 1, 6-8.

A cikket írta: Bajkay Ágnes

 

 

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!