A természetes fű, vagy a műfű hajlamosít jobban sérülésekre?

A természetes fű, vagy a műfű hajlamosít jobban sérülésekre?

A műfűnek (AT – artificial turf) több előnye is van a természetes fűhöz (NG – natural grass) képest, mint például a fenntartási költségei alacsonyabbak, változatos körülmények között is használható (pl. nagyobb esőzések utána nem kell attól tartani, hogy a játékosok tönkre teszik a felületet), így a professzionális sportban egyre elterjedtebb.

A kivonat részei

1. Elméleti háttér és a kutatás célja

2. Hogyan és mit mértek?

3. Mit találtak?

4. Gyakorlati alkalmazás

5. Jordan meglátásai

Elméleti háttér és a kutatás célja

A műfűnek (AT – artificial turf) több előnye is van a természetes fűhöz (NG – natural grass) képest, mint például a fenntartási költségei alacsonyabbak, változatos körülmények között is használható (pl. nagyobb esőzések utána nem kell attól tartani, hogy a játékosok tönkre teszik a felületet), így a professzionális sportban egyre elterjedtebb. A játékosok többsége jobban szeret természetes füvön edzeni, versenyezni, mert ezen a közegen jellemzően alacsonyabb a fáradtság szubjektív érzete, kisebb a sérülés veszélye (pl. letapadt stoplik esetén a gyeptégla kifordul, így kisebb a sérülés valószínűsége, mint a műfüvön, ahol ilyen esetben nagyobb a térdsérülés valószínűsége) és az általános komfortérzet is jobb lehet. A tanulmány fő célja, hogy bemutassa a sérülési mérték arányát (Injury Rate Ratio) a természetes, és a mesterséges fűvel borított pályákon.

Hogyan és mit mértek?

Az Észak-amerikai labdarúgó-bajnokság (MLS – Major League Soccer) két csapatánál mértek a felkészülési időszakban, a versenyidőszakban és a levezető szakaszban is, teljes 4 szezonon keresztül (2013-tól 2016-ig). Mindkét közeg esetében gyűjtöttek adatokat, így képet kaptak a természetes füves, illetve a műfüves borításon bekövetkező sérülésekről is. 

A sérülési mérték arányát a következőképpen számolták: megmérték a két borításon bekövetkező sérülések számát, majd összevetették őket.

Mit találtak?

A tanulmány legfontosabb eredményei a következők:

• összesen 2174db sérülés történt a tanulmány ideje alatt,

• a mérkőzésenként átlagban a műfüves borításon 1.54db, természetes füvön 1.49db sérülés történt,

• mindkét borításon növekedett évente a sérülések száma, 12.5%-kal a természetes és 26.3%-kal a mesterséges közegben.

• a kutatás időtartama alatt (4 év) a két különböző közeg esetén nem volt nagy különbség a sérülésekben, de az elmondható, hogy a műfüves borításnál vannak specifikus sérülések, melyek sűrűbben fordulnak elő, ilyen pl. az Achilles sérülés és bokatörés.

Gyakorlati alkalmazás

A más sportágak sérülési mutatói és a sportolók hiedelmei ellenére a jelen kutatás azt mutatta ki, hogy nincs statisztikai különbség az MLS játékosainál a sérülések számában természetes, vagy mesterséges borításon. Az elmúlt néhány évben a legtöbb sportágban nőttek a sérülési mutatók, így a borítás elég divatos téma lett. Más változókat is kellene vizsgálni, mint pl. a különböző erő-megnyilvánulási formákat, vagy korábbi sérüléseket.

A kutatás azt találta, hogy a bokát érintő sérülések nagyobb számban fordultak elő műfüvön, de fontos lehet további változókat is vizsgálni, mint pl. a cipőket, vagy a kontakt és non-kontakt sérülések számát, és körülményét.

Az erő-, és egyensúlyedzés bizonyítottan csökkenti a bokát érintő sérülés bekövetkezésének esélyét. Ha nincs lehetőség megválasztani a közeget és a csapat csak mesterséges borításon edz, versenyez, akkor fontos egy megfelelő, speciális dinamikus bemelegítést alkalmazni, ezzel csökkentve a sérülésveszélyt.

Jordan meglátásai

A jövőben bekövetkező sérülés egyik legerősebb indikátora a múltban bekövetkezett sérülés. A bemutatott tanulmány egyik gyengesége, hogy nem mérte fel a sportolók sérülési múltját. Ez egy nagyon fontos faktor, amit a sérülésmegelőzésben és rehabilitációban is fontos számba venni, mert ha az adott sérülés nem volt tökéletesen rehabilitálva és a játékos nem vett részt megfelelő, a sportba visszaillesztő programban, akkor a sérülés mértéke is más lehet.

Más változók sem szerepeltek a kutatásban, melyek a tanulmány erősségét növelnék, többek között ezek a sérülés miatt kihagyott idő és az újra sérülés mértéke. Fontos megjegyezni, hogy sok adatot gyűjtöttek a kutatás során, melyek azt mutatják, hogy hozzávetőlegesen hasonló számban történt sérülés a különböző borításokon.

Írta: Dr Jordan August

Fordította és átdolgozta: Ungvári Máté

Az eredeti cikk: https://www.scienceforsport.com/natural-grass-vs-artificial-turf-which-surface-poses-an-increased-injury-risk/

Az eredeti tanulmány: https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0363546519860522

További cikkek a kategóriából

Az IWI Nemzetközi Fitnesziskoláról

Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!