TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

J-Wellness

J-Wellness

A hagyománytisztelet és az innovatív technológiák pompás házasságából született az a Japánra jellemző, átfogó wellness kultúra, amely az egész világ számára inspiráló.

A hosszú élet titka után kutatva, egyre nagyobb az érdeklődés a 100 évesek társadalmaként elhíresült ország iránt, ahol 1965-ben még „csak” 153 centenáriumit tartottak számon, 2017-re ez a szám 67 824 főre emelkedett. A 2007-ben született japán fiatalok 50%-a arra számít, hogy meg fogja élni a 107 éves kort. De honnan ez az optimizmus? Japán nem áll meg a bizalom, a mindent átható magas minőség és a természet iránti mély tisztelet kulturális hagyományainál, hanem ezeken túl izgalmas újításokat hajt végre. Lássuk a japán titkot!

Kapcsolódás egymáshoz 

Japánban nem csak az állam, hanem a vállalatok is hatalmas hangsúlyt fektetnek a mentális egészség megőrzésére, kapcsolati tőke fejlesztésére. Ennek érdekében támogatják az ún. Iki-iki („szomszédolós”) plázák terjedését, munkahelyi Stress Check Programokat, wellness szempontokat előtérbe helyező ingatlanfejlesztési projekteket, szociális és mentális gondozási rendszer fejlesztését a robotika legújabb vívmányainak adaptálásával (PARO szociális robot, a Sharp cég RoBoHon majma vagy a Sony aibo robotkutyusa). 

Kapcsolódás a technológiához 

A J-Beauty, a japán szépségápolás alapelve összecseng a már fentebb említett, mindent átható magas minőséggel. Japánban az egyszerűsített szépségápolási rendszer és a mélytisztítás kulturális alapú. A cél az üde bőr, a „bihaku”, a ragyogó bőrárnyalat és a nap által okozott bőrkárosodások kiküszöbölése, a szuper könnyű, rétegezhető, természetes, funkcionális, nem mérgező, fenntartható alapanyagokból készülő, öregedés gátló termékek által. A technológia alapú bőrápolás új dimenzióját nyitotta meg az Optune 2019. júliusában. Az adatvezérelt, automatizált, személyre szabott bőrápolási rendszer egy dedikált iPhone-alkalmazás segítségével elemzi a felhasználó bőrének minőségét, alvási szokásait, bioritmusát, amelyeket a fizikai környezet (hőmérséklet, légszennyezettség, pollen, páratartalom stb.) adataival egészít ki. Mindezek alapján a 800 000 lehetséges kombinációból, megalkotja a felhasználó számára optimális, egyedi szérumot és hidratálót.

Kapcsolódás a természethez 

Időnk 93%-át beltérben töltjük, ez a természethiányos állapot rendellenességekhez vezet. Az erdő-fürdőzésre alkalmas 62 gyógyító erdő mellett 20 972 onsen (hőforrás) található Japánban, amelyek rusztikus, hiteles és hiperspecifikus wellness élményt kínálnak a látogatóknak. Az utóbbi időben egyes japán templomok is megnyitják kapuikat a látogatók előtt, akik a meditáción, csenden és a híres vegetáriánus konyhán keresztül érhetik el a belső zen-jüket. A Shojin Ryori egy szója-alapú étrend, amelynek gyökerei a 6. századig nyúlnak vissza. A szerzetesek az 5 szín (zöld, piros, sárga, fekete és fehér) és az 5 íz (édes, savanyú, sós, keserű és umami) szabályait érvényesítik a tányéron. A szemlélődést és az megbecsülést ösztönző konyha a test, az elme és a szellem egyensúlyához és összehangolásához vezet.

Kapcsolódás a világhoz az olimpián keresztül 

Japánban viszonylag magas, 69,6% a rekreációs testmozgásban résztvevők aránya. Korra és nemre való tekintet nélkül, változatlanul népszerűek a japán harcművészet ágai, például a judo, karate és aikido. A 2020-as tokiói olimpia kapcsán a szervezők így fogalmaznak: Míg a rendkívül jellegzetes J-Wellness termékek és technikák már így is széles körben elismertek, úgy hisszük, hogy az Olimpia fel fogja tárni a J-Wellness és Japán ellenállhatatlanul széleskörű wellness-kultúrájának holisztikus egészét. Azt várják, hogy a globális wellnessre gyakorolt hatások fogják a valaha volt legjelentősebbé tenni az elkövetkező 2020-as olimpiát.

Az összefoglalást készítette: Dajka-Szederkényi Kornélia a 2019. október 15-17. között Szingapúrban megrendezésre került Globális Wellness Csúcstalálkozón készült 97 oldalas éves beszámoló alapján (Global Wellness Summit). 

Felhasznált irodalom: https://www.globalwellnesssummit.com/2020-global-wellness-trends/j-wellness/

Dajka-Szederkényi Kornélia, okleveles közgazdász, falusi turizmus menedzser, IWI Wellness és Spa Menedzser, PhD kutatását turizmus, egészségturizmus és vidéki turizmus témakörben végzi.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop