TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mire kell odafigyelni vegetáriánusként?

Mire kell odafigyelni vegetáriánusként?

Egyes tápanyagokat nehezebb vegetáriánusként megfelelő mennyiségben és minőségben bevinni. Pl. ahhoz, hogy fehérjéből elég mennyiséget vigyünk be szilárd táplálékkal, könnyedén eshetünk abba a hibába, hogy túlzott lesz a szénhidrátbevitelünk. Bizonyos vitaminokat és ásványi anyagokat is nehezebb elfogyasztani kizárólag növényi tápanyag forrásokból. De mire figyeljünk oda pontosan? 

Tápanyagok, amikre fontos odafigyelni a vegetáriánusoknak:

Fehérje: problematikus lehet a megfelelő bevitele, főleg a tiszta fehérje forrásoké. A vegetáriánus étrendben a megfelelő mennyiségű fehérje bevitele túlzott kalória bevitellel járhat, hiszen alapvetően gabonából vagy hüvelyesekből történik. Ugyanakkor nem elhanyagolható tény, hogy a hüvelyesek a bélgáz termelésében sem utolsók. 

Vas: komoly probléma lehet vegetáriánusok esetén az elégtelen vasbevitel, főleg menopauza előtt álló nők és állóképességi sportolók esetén. A legjobb felszívódású vas ásványi anyag húsokban megtalálható. Ráadásul a vas felszívódását számos növényi összetevő gátolhatja. A növényi eredetű vasforrások felszívódása gyenge. 

B-12 vitamin kizárólag állati eredetű termékekben és az élesztőben található meg.

Jód: azok a növényi tápanyagforrások tartalmaznak megfelelő mennyiségű jódot, amelyek magas jódtartalmú talajban nőttek. Ha a talaj nem tartalmaz elég jódot, akkor az abban növekvő tápanyagok sem. A talaj fajtájától is függ, hogy milyen a jódtartalma. 

Kalcium: a kalcium is elsődleges fontosságú ásványi anyag, főleg, ha sportolóról van szó. Szükséges az erős csontokért, fogakért és segíti az izom összehúzódását és ellazulását is. 18 és 50 év közötti sportolóknak naponta 1000mg kalciumra van szükségük. Ha fogyasztasz tejtermékeket, akkor könnyebb a dolgod, hiszen azok magas kalcium tartalmúak, azonban ha nem szerepel tejtermék az étrendedben, különösen oda kell figyelni arra, hogy akár táplálék-kiegészítőkből is, de pótold a hiányt! Növényi forrásnak jók pl.: a zöld levelű növények, brokkoli, füge, mandula, de a szójatej is tartalmaz kalciumot. 

Mit tehetsz azért, hogy jól tudd összeállítani a vegetáriánus menüdet?

Tanulj sokat: tanuld meg a vegetáriánus táplálkozást! Fontos, hogy az ételek tápanyag tartalmát megfelelően ismerd és megfelelően kombináld az ételeket ahhoz, hogy mindenből biztosítani tudd magadnak a szervezeted számára szükséges mennyiséget. 

Táplálkozz változatosan: teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök, hüvelyesek, zöldségek, diófélék, magvak mind szerepeljenek az étrendedben!

Fogyassz dúsított táplálékokat, ha szükséges, pl.: vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított gyümölcsleveket, italokat, vagy fogyassz jódozott sót!

Táplálék-kiegészítők: manapság a táplálék-kiegészítők nagyszerű segítséget nyújtanak a vegetáriánus táplálkozáshoz. Fehérje port is találsz növényi forrásból sokféle ízesítéssel, amellyel biztosíthatod a szükséges fehérje beviteledet. A gyártók ma már odafigyelnek arra, hogy a speciális táplálkozási igényeknek megfeleljenek a termékeik, így azokon különböző ikonos jelöléssel láthatod, hogy fogyaszthatod-e vagy sem. 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps