TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mit tegyen a személyi edző, ha egészségügyi problémával keresik fel? - 2. rész

Mit tegyen a személyi edző, ha egészségügyi problémával keresik fel? - 2. rész

A személyi edzőket alapvetően arra képezik ki, hogyan tartson edzést és milyen tanácsokat adjon egészséges egyéneknek, akik preventív, egészségmegőrző céllal keresik fel. Manapság azonban legtöbbször nem ez a helyzet, itthon különösen, tűzoltás zajlik inkább. 

Írásunk első részét itt éred el.

Edzés túlsúlyos, elhízott vendéggel:

Elhízottként edzeni nem biztos, hogy olyan egyszerű, mint gondolnánk. A túlsúlyt cipelni eleve nem könnyű, de a háttérben megbújó egyéb lehetséges betegségekkel és kockázatokkal is számolni kell! Túlsúlyos vendég esetén különösen fontos, hogy orvosi engedélyt kapjunk az edzésekhez, esetleg instrukciókat, amire érdemes odafigyelni. A legegyszerűbb eset, ha valóban csak túlsúllyal kell számolnunk, bár ilyenkor is jelentősen akadályozott lehet a mozgása szükséges erőnlét hiánya miatt. Célszerű egyszerűbb gépes, súlyzós, saját testsúlyos erősítő gyakorlatok mellé aerob jellegű mozgást is bevezetni, figyelembe véve az ízületek fokozott védelmét. Tehát a gépes, súlyzós gyakorlatoknál minimális terhelés, magasabb ismétlésszám végrehajtását célozzuk meg, az aerob jellegű gyakorlatoknál pedig a becsapódás nélkül végrehajtható pl. Sétát, kerékpározást preferáljuk.

Gyakoribb ugyanakkor, hogy nem csak a túlsúly a probléma, hanem társulnak a jól ismert cukorbetegség, magas vérnyomás problémák, de fontos, hogy pontosan tisztában legyünk a vendégünk állapotával és ennek megfelelően állítsuk össze az edzésprogramot.

Túlsúllyal különösen ajánlott megfelelő végzettségű személyi edző felkeresése, ne magunk próbáljuk a gyakorlatokat videó alapján utánozni, mert a rossz gyakorlat minta berögzülés komoly ízületi, mozgásszervi problémákhoz, túlerőltetéshez, sérüléshez vezethet.

Ajánlott mozgásformák:

  • Gyaloglás: előnye, hogy bárhol, bármikor kivitelezhető. Megfelelő edzőcipőt viselni nagyon fontos. A lényeg, hogy akár pulzuskontrollal is végezve mérsékelt intenzitású legyen a mozgás, és a tartson minél hosszabb ideig. Kezdjük 10-15 perc folyamatos gyaloglással és fokozatosan emeljük az időtartamot, esetleg menjünk kicsit emelkedősebb, változatosabb terepre, futópadon emeljük a dőlésszöget!
  • Vízi aerobik: a vízben az ízületek jelentősen kisebb terhelésnek vannak kitéve, így kíméletesebben végezhetjük a gyakorlatokat. Ugyanakkor a lehetőség csak korlátozottan elérhető.
  • Csoportos tornák: válasszuk a kevésbé intenzív, kezdő formákat, ahol az edző fokozottabban tud ügyelni ránk és megtanítani pontosan a szükséges mozgást.
  • Konditermi erősítő edzés: vegyük igénybe személyi edző segítségét, aki pontosan megmutatja a gépek, súlyzók használatát és ad nekünk egy alap edzéstervet, amelyet követhetünk

Ideális esetben, ha az orvos másképp nem ajánlja, igyekezzünk minden nap mozogni legalább egy keveset. Ez lehet fél óra erősítés vagy éppen 20 perc gyaloglás.

Sportolás asztmával

Sokan azt gondolják, hogy asztmával nem lehet sportolni, ám ha körülnézel, azt láthatod, hogy számos versenyző, olimpikon asztmás és remek eredményeket érnek el. A sport fitten és egészségesen tartja az asztmától szenvedőket is, erősíti a légzéshez szükséges izmokat, segíti a jobb alvást.

Asztmások számára vannak ajánlott és kevésbé ajánlott sportok. A komoly állóképességet és légzőszervi munkát igénylő sportok, téli sportok nem kifejezetten ajánlottak, de a torna, jóga, kerékpározás, golf, konditermi edzés kontrollált módon kifejezetten ajánlható számukra is.

Fontos az, hogy egy kordában tartott asztmáról beszéljünk, és az edzés nem akkor az ideális, amikor rohamokat tapasztalunk. Egyeztessünk az orvosunkkal arról, mit ajánl és szedjük a szükséges gyógyszert az előírást szerint. Legyen nálunk az edzésen mindig gyorsan ható gyógyszer probléma esetére.

Az orvos valószínű tenni fog olyan megjegyzéseket, hogy

  • Kinti edzést pollen időszakban mellőzzük
  • Hordjunk símaszkot téli kinti edzés esetén
  • Igyekezzünk orron keresztül lélegezni
  • Végezzünk megfelelő bemelegítést és levezetést

Az edzőnek tudnia kell, hogy a vendég asztmás, mert ez fontos információ az edzés megtervezésekor!

Edzőként fokozottan figyeljünk arra, hogy asztmás vendégünknél mindig legyen ott a gyors segítséget nyújtó gyógyszer esetleges roham esetére. Figyeljünk arra, hogy a gyakorlatok mérsékelt intenzitásúak legyenek, saját testsúlyos, funkcionális gyakorlatokkal nem követhetünk el hibát! Segítsük a légzőizmok erősítését! Túlsúlyos egyén esetén fontos a mérsékelt intenzitású aerob jellegű edzésekkel fokozni az energiafelhasználást!

Edzés ízületi panaszokkal

Edzőként talán ti is tapasztalhattátok, hogy a vendég azzal az indokkal mondja le az edzést, hogy valamilyen ízületi problémája van. Ilyenkor érdemes kikérdezni pontosan mi, hogyan, mitől fáj, hiszen a jól képzett személyi edző ma már tud úgy könnyített edzést tartani, hogy óvja a sérült ízületet vagy olyan gyakorlatokat is tud mutatni, ami az ízületi panasz javulását szolgálja. Sokszor olyan panaszról van szó, aminek az okára akár egy tartás- vagy mozgáselemzésből rájöhetünk, de ajánlhatunk orvost vagy gyógytornászt is a panaszok okainak feltárására. Mindenesetre, ha nem olyan ízületi panaszról van szó, ami lehetetlenné teszi a mozgást, akkor az adott ízület elkerülésével tudunk akár teljesértékű edzést is végezni! Pl. Ha bizonyos mozdulatoknál (pl. lépcsőn lefelé sétálásnál szúró érzés) panaszt érez a vendég a térdében, akkor az adott mozdulat elkerülésével felsőtest edzést még teljes nyugalommal végezhetünk.

A lényeg mindig az, hogy az edzés közben, a gyakorlatok végzésekor a panasz ne jelentkezzen és főleg ne fokozódjon! Igyekezzünk magunkat tovább képezni edzőként, hogy gyorsan, pontos képet kaphassunk a vendég panaszáról akár egy MRI vagy röntgen lelet láttán is (latin!). Így tudhatjuk, hogy pl. egy gerincpanasznál sérvről vagy korból adódó kopásról van-e szó és ezzel mi mit tudunk edzőként kezdeni, ha fáj vagy “csak” vigyázni kell rá.

Ha bizonytalanok vagyunk, semmiképp se erőltessük az edzést, de ha biztosan látjuk, hogy a panasz nem indokolja az edzés kihagyását, akkor ezt az információt közöljük a vendégünkkel! Sokszor nagyobb az ijedtség, mint ami indokolt lenne, és előfordul az is, hogy a vendég inkább lusta az edzéshez. Ugyanakkor, ha fennáll a probléma, legyünk készek mi magunk lemondani a vendég edzését, ha úgy látjuk, az tovább fokozhatja a panaszát vagy más problémákat eredményezhet!

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop