TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Testedzés = mentális egészség?

Testedzés = mentális egészség?

Bár a rendszeres testmozgás, és fizikai aktivitás előnyei az edzettség és a küllem szempontjából jól ismertek, kevésbé köztudott az a tény, miszerint ezen felül még elősegítheti az általános mentális egészség javulását, és annak fenntartását is. Így, ha éppen azt fontolgatod, hogy aktívabban éld az életed, érdemes szem előtt tartani, hogy a rendszeres testmozgással nem csak azt érheted el, hogy jobban nézz ki, de abban is segítségedre lehet, hogy jobban érezd majd magad a bőrödben.

Íme hat módja annak, hogy a testmozgás segítségével a kinézeted, és a mentális egészséged egyaránt fejleszd.

1. Az edzés növeli az agyi eredetű növekedési faktor (BDNF) szintjét, ami egy új agysejtek létrehozását serkentő neurotranszmitter. Mind a kardió, mind az erő edzés elősegítheti a BDNF szint emelkedését...ami azt jelenti, hogy ezek az edzés típusok nem csak abban segítenek, hogy izmaid erősebbé váljanak, de még az agy működését is serkentik.

2. Különböző típusú fizikai aktivitások végzése, vagy új gyakorlatok tanulása módosíthatja az agy “bekötését”, ami segítheti a kognitív folyamatokat, mentális erősséget. Amikor először kezdesz edzeni, és új mozgás mintákat tanulsz, az agy, és az idegrendszer a leghatékonyabb kommunikációra törekszik az adott tevékenység végzéséhez. A tanulási folyamat során az ideg- izom kapcsolat folyamatosan fejlődik annak érdekében, hogy a mozgáshoz valóban szükséges izmokat aktiválva segítse a feladat végrehajtását. Ez segíti az agyi funkciók fejlesztését, ami közvetlenül hat a mentális egészségre. Ha elgondolkodtál már azon, hogy új mozgásformát próbálj ki, mint például jóga, pilates vagy kettlebell, jó ha tudod, hogy ez nem csak abban lehet segítségedre, hogy fittebb legyél, hanem abban is, hogy jobban vágjon az eszed.

3. A testmozgás segíthet növelni az önbizalmat is, ami a mentális egészségre közvetlen hatással van. Ráérezni arra a bizonyos jóga pozícióra, végre megcsinálni egy húzódzkodást saját testsúllyal, vagy elemelni egy áhított súlyt, azt az érzést kelti benned, hogy a magad elé kitűzött célokat képes vagy elérni. Ez a legjobb módja annak, hogy felturbózd az önbecsülésed.

4. Milyen csodásan érzi magát az ember egy mélyen átaludt éjszaka után! Az alvás az az időszak, amikor az emberi test a nap kihívásait követően “helyrehozza” magát, így szerepe fontos a mentális egészség terén. Az éjjeli alvás az agy regenerációja, feltöltése szempontjából kritikus fontosságú. A fizikai aktivitás segíthet az alvás minőségének javításában, ami hozzájárulhat ahhoz is, hogy egész nap jól érezd magad.

5. Ebben a rohanó világban, ahol szünet nélkül kapjuk az üzeneteket, e-maileket, tweeteket, ezer felé aprózva szét figyelmünket...annak a lehetősége, hogy a nap egy szakaszában magadra, és a kedvenc mozgásodra figyelj, határozottan hozzásegít a mentális egészség eléréséhez. A fizikai aktivitással töltött idő egy lehetőség arra, hogy kikapcsolj, hallgasd a kedvenc zenéd, vagy egy podcastot a kedvenc hobbidról. Ez segítségedre lehet abban, hogy megváltozzon a közérzetedet, ami látszani is fog rajtad.

6. A csoportos órák, vagy egyszerűen csak az edzőtermi közeg, ahol olyan emberek vesznek körül, akik az egészségük fejlesztéséért dolgoznak, segíthetnek abban, hogy másokkal kapcsolatba kerülj, ami a jó mentális egészség egyik fontos része. Ha új vagy egy adott területen, vagy ha épp nagy változáson megy keresztül az életed, mint például egy szakítás, akkor az edzés lehet az egyik legjobb lehetőség arra, hogy új embereket ismerj meg, új barátokat találj. Számos fitnesz stúdió, vagy csoportos edzés válik mikroközösséggé, ami remek lehetőséget kínál a valódi (offline) társasági életre. Ennek hatása pedig azonnal érezhető a mentális egészségben.

A legújabb kutatások azt mutatják, hogy a javuló mentális egészség a rendszeres testmozgás fontos, és gyakran figyelmen kívül hagyott eredménye.

Nézd meg az IWI Fitnesz Trend Magazin cikkeit videóit, keresd fel személyi edzőinket, kérd tanácsukat és ez segíthet megtalálni a módját annak, hogyan élhetsz aktívabb életet. Ha ehhez szükséged lenne egy kis extra motivációra, ne feledd, a testmozgás nem csak ahhoz segít hozzá, hogy jobb legyen a közérzeted...de hosszú távon egészségesebb is leszel tőle!

 

Fordította: Karády András

Forrás: ACEfitness

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop