TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Technológia a fitneszben: barát vagy ellenség?

Technológia a fitneszben: barát vagy ellenség?

Technológia: barát vagy ellenség? Az edzők üzleti lehetőségeinek elrontója vagy út eddig meg nem szólított vendégszegmensekhez? Nehéz megjósolni, hogy mit hoz a jövő, azonban szükségessé válhat az edzéssel kapcsolatos világképünk átgondolása.

Egy 2016-os angliai fogyasztói felmérés válaszadóinak 57%-a vélekedett úgy, hogy 2026-ra TV-n és számítógépen keresztül fog kapcsolatban állni „személyi” edzőjével.

Nyolc százalékuk pedig arra számít, hogy szabadtéri futó- és kerékpáros edzéseiken drónok fogják nekik diktálni a tempót, illetve rögzíteni az adataikat. Mindez nem egy SCI-FI forgatókönyve, hanem a nyolc év múlva ránk váró jövő.

Ez lenne a szép, új világ?

Ha arra kérnénk egy átlagos személyi edzőt, hogy írja le a számára tipikus edzéshelyzetet (vendégszituációt), vélhetőleg egy edzőteremről számolna be, ahol térben-időben egyszerre helyezkedik el vendégével. Számos olyan hatás van azonban, amely a hagyományos „edzésmodell” ellen dolgozik. Kérdés, hogy ezekben lehetőséget vagy veszélyt látunk-e.

  • Bármennyire is közhelyesen hangzik, gyorsuló világban élünk. Egyre többeknek okoz gondot a munka és magánélet egyensúlyának fenntartása, ebből adódóan pedig a saját magukra (adott esetben testedzésre) fordítható idő „megtalálása”.
  • Az Y generáció (durván az 1980-2000 között születettek) tömeges munkába állásával ők váltak a legfontosabb fogyasztói csoporttá. Rendkívül fontos számukra a modern technológia, pörgős életet élnek és sokkal hajlamosabbak megkérdőjelezni a hatalmi pozíciókat (így akár egy edző hatalmi pozícióját is), mint bármelyik korábbi generáció képviselői.
  • A technológia – amellett, hogy egyre olcsóbbá és ezáltal elérhetőbbé válik - egyre inkább lehetővé teszi, hogy az edző személyes jelenlét nélkül is hozzájusson vendége testedzéssel vagy akár táplálkozással kapcsolatos adataihoz, illetve a vendég számára is biztosítja ezen adatok folyamatos rögzítésének, tárolásának, megosztásának lehetőségét.
  • Szintén a technológia fejlődésének tudható be a virtuális (edző jelenléte nélküli) edzések terjedése. Vagy gondoljunk csak a Pokémon GO 2016-os sikereire, ami néhány hónap alatt 75 millió embert mozgatott meg világszerte! 

A fenti jelenségek legnagyobb előnye, egyben talán a legijesztőbb perspektívája is az edző és az edzett tér- és időbeli függetlensége. Jogos lehet a felvetés, hogy a személyes kontaktus hiánya káros vagy akár veszélyes is lehet, hiszen az edzőnek nincs lehetősége valós idejű mozgásmegfigyelésre és hibajavításra, ami például rehabilitációs vagy korrektív jellegű edzéseknél elengedhetetlenül szükséges. Azonban létezhet a kérdésnek egy másik irányú megközelítése is: mennyi új lehetőség nyílik edzést tartani olyan klienseknek, akik bármilyen okból nem tudják megoldani, hogy eljussanak pont abba az edzőterembe, ahol az edző tartózkodik? A vendég számára a virtuális edzés alacsonyabb ára és a szolgáltatás tér- és időfüggetlensége lehet komoly érv.

A klasszikus felosztás szerint a személyi edző négy különféle szerepben van jelen vendégei életében: szerepmodell, motivátor, instruktor (a szó tanítói értelmében) és státuszszimbólum. A technológiában rejlő lehetőségek, mint az állandó rendelkezésre állás, a bármikor elérhető és platformfüggetlen tartalmak (pl. edzés videók), a változatos környezet és eszköztár jelentős segítséget adhatnak az edzőnek a motivátori szerepében való kiteljesedésben. 

Konklúzió: tekintve, hogy a magyar felnőtt lakosság közel háromnegyede szinte soha nem végez testmozgást, egy szinte korlátlanul bővíthető piacról beszélünk, ahol a technológiai fejlődés számos lehetőséget hordoz magában. Véleményem szerint sokkal inkább beszélhetünk a szolgáltatások bővüléséről és ezáltal új célcsoportok bevonásának lehetőségéről, mint a meglévő klientúra elvesztéséről, szétaprózódásáról. 

Írta: Csillag Zoltán
business és management coach, trainer, tanácsadó

 

Források: Jennifer Smith Maguire: Fit for Consumption, Routledge, 2008
Future Health & Fitness Wearables: Business Models, Forecasts & Vendor Share 2016-2020; CSS Insight Global Wearables Forecast
https://elearningindustry.com/online-personal-training-future-fitness
https://www.shape.com/fitness/trends/try-trend-online-personal-training

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop