TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Lépésről lépésre - a hosszú távú, stabil edzői karrier - 1. rész

Lépésről lépésre - a hosszú távú, stabil edzői karrier - 1. rész

A megfelelő képzés kiválasztása

Magyarországon két típusú végzettség közül választhat az érdeklődő. Léteznek az országosan elfogadott képesítések, illetve léteznek azok, melyekkel az európai Ereps szakmai regiszterbe is lehetségessé válik regisztrálni a tanfolyam végeztével. Az, hogy számodra melyik opció lesz a megfelelő, csakis azon múlik, hogy mik a hosszútávú terveid.

További megfontolandó szempontok, melyek segíthetnek neked dönteni

 • Kik és milyen szakmai múlttal alkotják a képző csapatot? 
 • Milyenek a tanulói tapasztalatok és vélemények? 
 • Milyenek az iskola statisztikái a szektorban valóban elhelyezkedett végzett szakemberekről? 
 • Mennyire fókuszál a képzés a gyakorlatra? 
 • Hol és hogyan zajlanak a gyakorlati oktatások? 
 • Mik az elvárások egy-egy tantárgyat illetően? 
 • Milyen színvonalon biztosítják a képzés online verzióját? 
 • Mit fed le a teljes képzés, és melyek azok a témák, melyeket nem tartalmazza a kurzus anyaga? 

Érteni a folyamatos továbbképzés lényegét 

Bármely iskolát is válaszd végül, az alapképzés- ahogy azt a neve is elárulja- mindenképp csakis az alapokat fogja nyújtani. (Egy-egy képzőhely vállal mentorálást és hosszútávú kapcsolatot tart fenn a végzett tanulóival, szakmai közösséget épít, ezzel is támogatva a kezdőket a munkába való átlépésnél.) 

Ha te nem csupán önfejlesztés céljából csináltad végig a képzést, hanem komolyan fontolgatod a (személyi) edzői pályád felépítését, akkor a legokosabb, ha minél rövidebb időn belül megpróbálsz munkába állni. Abban a pillanatban, hogy elkezdesz dolgozni, maga a gyakorlat rengeteg új tudást fog adni számodra. 

A (személyi) edzés ugyanis nem csupán az edzésről szól. Egy olyan területen fogsz karriert építeni, ahol kikerülhetetlen, hogy  vállalkozás elindításában és navigálásában gondolkodj. Márpedig, ha a vállalkozásod tevékenysége a fitneszhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése, akkor friss edzőként azonnal a szakma egyéb vetületeinek tanulmányozásával kell kezdd a tervezést. 

Üzleti ismeretek, önismeret, mások megértése, célközönség meghatározása és szegmentálása, specializálódás, üzleti modell és irányvonalak kidolgozása, tesztelések, elemzések, fejlesztések és a megújulás folyamatai lesznek az állandó barátaid. 

Ha te edzőként ezekhez nem értesz és nem is akarod elsajátítani a kapcsolódó készségeket, valószínűleg pár év alatt a lemorzsolódók csoportját erősíted majd. Továbbképzések terén tehát érdemes elrugaszkodni a tipikusan kizárólag „szakmainak” gondolt témaköröktől. Annál is inkább érdemes várni ezzel és a gyakorlati tapasztalatszerzésre koncentrálni, (és itt a vállalkozás menedzsmentre is gondolok párhuzamosan a személyi edzéssel) mert kezdőként még nem forrt ki az edzői karaktered. Ez azt jelenti például, hogy pár hónap munka után nem tudod még azt 100%-osan, hogy szakmailag mely területekkel és milyen típusú emberekkel kapcsolódnál legszívesebben.  

Megtalálni önmagad edzőként 

A munka megkezdése tehát az első és legfontosabb lépés lesz a sikeres vizsga után. Hagyj időt magadnak és járj nyitott szemmel. Nyugodtan olvass hozzá a szakmádhoz, hiszen rengeteg infót érhetsz el online. Kapcsolódj szakmai közösségekhez, munkacsoportokhoz, Facebook csoportokhoz és ne szégyellj kérdezni.  

Ne sajnáld a hibákat, hiszen nagyon sok dolgot tanítanak. Edzéstervezésnél mindíg kérdezd meg magadtól, hogy honnan hová szeretnéd eljuttatni a kliensed. Adott gyakorlatokat miért teszel bele a progresszióba, annak ott mi a szerepe és a célja, ha szükséges tudnál-e kímélőbb, célravezetőbb gyakorlatot találni alternatívaként? Vannak-e egyáltalán alternatíváid, ha épp nem a legoptimálisabb testi-érzelmi-mentális állapotban érkezik meg a vendéged?   

Vajon érted-e már azt, hogy kit, hogyan tudsz kívülről inspirálni és motiválni ahhoz, hogy egy megfelelő mentális készenlétbe kerüljön még az edzés megkezdése előtt? Stresszes leszel-e akkor, ha az adott napra tervezett struktúrád át kell majd alakítanod és improvizálnod kell, mondjuk egy apróbb sérülés miatt? 

Azt is ki kell találnod, hogy mit kezdesz a lemondásokkal. Erre muszáj lesz egy rendszert kidolgoznod és folyamatosan kommunikálni azt, illetve módszeresen betartatni minden egyes vendéggel. 

Sokat segít, ha egy oktatói-tanulói viszony dimenziójába helyezed át a munkád, így máris lesznek szakmai és morális irányvonalak a kezedben. Jó pedagógusként és bölcs mentorként azt is értened kell, hogy hol kell meghúznod a személyes és szakmai határokat. Ez ad majd keretet az együttműködésnek vendég és edző között, melyben kezdőként sokkal könnyebb lesz mozogni. 

A következő kérdések segíthetnek kideríteni, milyen irányokban specializálódnál: 

 • Milyen típusú vendégekkel dolgozom a legkevésbé szívesen? 
 • Kikkel szeretek nagyon együtt dolgozni és kikkel érjük el a legtöbb sikeres változást? 
 • Milyen típusú edzéseket preferálok a privát életemben? 
 • Melyek azok az edzések/kliens problémák, amiket a legkevésbé élvezek a munka során? 
 • Milyen témakörben olvasok a legtöbbet, ha szakmáról van szó? 
 • Hol akadok el leggyakrabban? 
 • Mely szakemberek inspirálnak? 
 • Miben voltam a legsikeresebb? (fogyás támogatása, teljesítményfokozás, speciális populáció támogatása, stb) 
 • Ezt a sikeres területet milyen szegmensekre tudom tovább bontani? 
 • Milyen kapcsolódó továbbképzések léteznek itthon, ezek érdekesek-e számomra? 

Csurgó Krisztina személyi edző, iskolai magatartás és well-being vezető, fitnesz kommunikációs mentor 'Lépésről lépésre - a hosszútávú, stabil  (személyi) edzői karrier teljes körű útmutatója' első részét olvashattátok.

Segítettek a kérdések a döntében?

Ha szívesen beszélnél oktatási tanácsadónkkal hívj minket

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps