TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Iskolaválasztási szempontok...Hogy ne érjen csalódás?!

Iskolaválasztási szempontok...Hogy ne érjen csalódás?!

Te, aki fitnesz edzői pályán gondolkozol, netalán külföldön is akarsz dolgozni (vagy csak saját magad fejlesztésére keresel egy hiteles iskolát), rendkívül nehéz helyzetben lehetsz most. Bonyolult lehet számodra tudatos döntést hozni, hiszen csőstül jönnek feléd a befolyásoló impulzusok. Ennek a helyzetnek a tisztázása késztetett arra, hogy megpróbáljak tárgyilagos segítséget nyújtani, hogy eligazodhass ebben a káoszban. 

Persze én is egy iskolát, az IWI-t képviselem és felvetődhet benned, hogy mindenki a saját portékáját dicséri. Mégsem azt mondom, hogy mindenáron minket válassz, hanem hogy legyen egy szempontrendszered, ami alapján tudatosan szelektálsz. Mi két nagyon komoly hivatalos ellenőrzésen is átestünk az elmúlt időszakban, ahol az alább ismertetett területeket cincálták szét az ellenőrök. E cikk megírása közbeni magabiztosságomat az is adja, hogy ezeken az auditokon mindent rendben találtak nálunk. Szóval, tépj ki egy kockás lapot, a tetejére írd fel az általad ismert fitnesziskolákat, oldalra pedig az iskolaválasztási kritériumokat.

Mi is a jellemző a kínálatra a hirdetéseket, honlapokat böngészve?

A tényeket és a valós hátteret teljesen mellőző túlígérgetés („nemzetközi végzettséget adunk”), az öntömjén („itt vannak a legprofibb oktatók”) és a jogszabályok semmibe vétele, illetve a kiskapus expressz megoldások („gyorsan, olcsón, kis óraszámban tanulhatsz”). A fogyasztó - vagyis a Te -megtévesztésed olyan mindennapos rutinná vált egyes képző intézmények esetében, hogy már-már önmaguk is elhiszik valótlan állításaikat. Te pedig már csak akkor szembesülsz ezekkel, amikor befizetted a tanfolyam díját és nincs visszaút.

A téma olyan hatalmas, hogy most csak azt szeretném tisztázni, hogy milyen típusú edzőképzéssel foglalkozó intézmények léteznek. Rakj rendet és szelektálj!

Fitnesz képzéssel foglalkozó iskolák csoportosítása:

1. Engedéllyel rendelkező, OKJ-s (Országos Képzési Jegyzékben szereplő, államilag elismert szakmát adó) képzéseket indító intézmények, melyek kizárólag a fitneszedző-képzésre szakosodtak, és nemzetközileg elismert tanúsítványt adnak. Magyarországon egyedül az IWI-nél végzett edzőknek van lehetőségük beregisztrálni a Hivatásos Edzők Európai Szakmai Regiszterébe - magyar leírást itt találsz, vagyis az EREPS-be (European Register of Exercise Professionals), mert mi 2009 óta az EuropeActive (Az EU Egészségfejlesztési és Fitnesz Szövetsége) által akkreditáltak vagyunk. Az Europass (melyet minden OKJ-s bizonyítványhoz ki lehet kérni) nem az EREPS alternatívája, bármennyire is szeretnék elhitetni azt egyes képzők. (Az Europass dokumentumok Európában csupán egységes formátumban teszik összehasonlíthatóvá, megismerhetővé az egyén szaktudását, végzettségét, nyelvtudását, szakmai tapasztalatait, nem pedig elismertetik azokat). Ellenben az EREPS-be csak akkreditált iskolákban végzett szakemberek regisztrálhatnak be.

Szűklátókörű az a hazai iskolavezetés, (vagy marketing “osztály”), aki ezzel kampányol annak ellenére, hogy nem akkreditált, hiszen hiába próbálkoznak más iskolákból származó edzők beregisztrálni, nem engedik őket, hanem visszaküldik az IWI-hez átképzésre. Az elmúlt években tucatnyi ilyen edzőt képeztünk át, akik csalódva vették tudomásul, hogy eredeti végzettségükkel nem sikerült nekik a regisztráció. Hogy miért fontos ez Neked? Mert ha például UK-ben akarsz dolgozni személyi edzőként, csak úgy kapsz állást, ha vagy újból elvégzel kint egy kurzust, vagy pedig van EREPS tagságod. Ezzel font ezreket, és tetemes időt, energiát spórolsz meg. Az az iskola tehát, aki nem rendelkezik EuropeActive akkreditációval és mégis EREPS regisztrációs lehetőséggel kecsegteti a jelentkezőit, súlyosan dezinformál, és tudatosan megtéveszti a fogyasztókat!!! Itt tudod leellenőrizni, hogy mely iskolák regisztráltak az EREPS-ben. (EU szinten kb. 80 „Training Provider” tartozik ide, többnyire Nyugat-Európából és Skandináviából). Itt pedig a regisztrált hivatásos edző tagokat.

2. Engedéllyel rendelkező, OKJ-s képzéseket indító intézmények,

melyek kizárólag a fitneszedző-képzésre szakosodtak és fő üzleti fókuszukban is ez a terület van. Ezekből 4-5 található Magyarországon, közülük a hivatalos statisztikák alapján (Opten adatbázis - OKJ-s vizsgázók száma/év) az IWI a piacvezető. Így néz ki az engedély, amely ha nincs már a weben a főoldalon feltüntetve, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy valami nem szabályos a tanfolyamot kínáló cég háza táján. IWI Nyilvántartásba vételi szám: E-000168/2014

3. Engedéllyel rendelkező, OKJ-s képzéseket indító intézmények,

melyek számos más képzést is kínálnak, pl.: mérlegképes könyvelői szakot. Az edzőképzés nincs a fókuszban náluk, nem ez a specialitásuk. Tucatnyi található belőlük, többen országos hálózattal rendelkeznek. Náluk fordul elő leginkább, hogy gyors, olcsó megoldást kínálnak, és mivel nem a fitnesz a specialitásuk, nem igazán várhatod, hogy minőségi, a fitnesz trendeket követő oktatásban lesz részed.

4. Engedéllyel NEM rendelkező, OKJ-s képzéseket indító intézmények

Hogyan lehet ez? – teheted fel joggal a kérdést. Ügyesen bújnak el a hatóságok szeme elől azok a képzők, amelyek gyakran egy helyi fitneszterem, vagy nyelviskola (!!!) tulajdonosának másodvállalkozásai, és a „3.” pontban körülírt intézmények leple alatt próbálják magukat legalizálni. Azonban ez a képzési „kiszervezés” az új OKJ-s rendeltek szerint szigorúan tilos, és előbb-utóbb igen komoly bírságra számíthatnak az ebben utazó kényszervállalkozók.

5. Engedéllyel NEM rendelkező, OKJ-s képzéseket NEM indító vállalkozások

Őket szándékosan nem nevezném iskolának, hiszen többnyire termékeladásra specializált kereskedelmi cégek, ahol az áru eladása a lényeg, a volumen növelésére pedig oktatásokat is szerveznek (lásd Kalmár képzők c. korábbi bejegyzésemet). Ők nem tartoznak a felnőttképzési törvény hatálya alá, így szinte bármit megtehetnek, ha oktatásról van szó. Ígérhetnek City of Los Angeles „diplomát”, „Nemzetközi szakedzői diplomát” és még sorolhatnám az átverő show elemeit. Általános gyakorlat, hogy külföldi "menő" cégek logóit tüntetik fel úgy, mintha partnerek lennének. Kíváncsivá tett egy ilyen hazai termékforgalmazó, hogy mi köze lehet az American College of Sport Medicine-hez, az USA egyik legnagyobb presztízsű oktatási intézményéhez. Mivel ismerem az ACSM oktatási igazgatóját, rákérdeztem. Nem lepett meg a válasz, hogy semmi az égvilágon, nincs se hivatalos, se informális kapcsolat. Viszont ezek a logók jól mutatnak, lehet szédíteni a népet. A profitmaximalizálás bűvkörében (a termékeladásból származó jövedelemből) igen agresszív reklámot tudnak folytatni. Az erre fogékony célközönséget (még a rutinos edzőket is) meg tudják vezetni, hogy egy-egy szakmai köntösbe öltöztetett termékük használata csodákra képes. Azért hoztam szóba ezt a kategóriát, mert pl. ide tartoznak az ún. latin táncos trendek is, ahol 1-2 napos trénerképzéssel elhitetik a szakma összetettségéről mit sem sejtő résztvevőkkel, hogy ezután legálisan csoportos órákat is tarthatnak. Szerencsére erre a kategóriára már nagyon ráutaztak az ellenőrök, szorul vissza ez a trend. Létezik fogyasztóvédelem is, ahol bártan lehet jogorvoslatot keresni, mint ahogy több ilyenről is tudomásom van, melyet becsapott résztvevők indítottak. 

Ugyanakkor vannak szakmailag indokolt továbbképzések is ebben a kínálatban, igen fontosak egyébként ezek a továbbképző workshopok, hogy a már hivatalos végzettséggel rendelkező edzők fejleszteni tudják magukat és haladjanak a trendekkel!

Nézzük sorban, hogy miként lehet kivédeni a megvezetésedet, mik a leggyakoribb állítások a fitnesz képzéseket kínáló iskolák részéről, amiket könnyen ellenőrizhetsz, vagy az iskola honlapján:

1. „Nemzetközileg elfogadott képzéseket kínálunk” Ezeket ellenőrizd:

EREPS regisztrációs lehetőség van-e?

Vannak -e licensz kurzusok? (Olyan szakmailag kipróbált, kiforrott oktatási know-how-val rendelkező tanfolyamok, melyeknek oktatási jogával rendelkezik az adott cég - az IWI –nél például ilyen a Performance Enhancement Specialist (PES), és a Corrective Exercise Specialist (CES) tanfolyamok, melyeket a National Academy of Sports Medicine-től (USA) vettünk át.

Tudsz-e angol nyelven végezni képzéseket? (IWI-nél a PES, CES választhatóan angolul is végezhető)

Van-e szakmai angol nyelvtanfolyamuk? (Hogy megálld a helyed a szaknyelvi közegben)

2. „Nemzetközi iskola vagyunk”

Amit itt kiemelnék, hogy van több képző is, aki mostanában nevezte át magát nemzetközire, észlelve, hogy ez azért hívó szó. Az IFAA licenszét elvesztett hazai edzőképző laza mozdulattal keresztelte át magát "International Recreation of..."-ra. Egy kelet-magyarországi „oktatásszervező” különösen élenjár az ilyen háttér nélküli kamuzásokban, nyugodtan kérd a vezetőt, és kérdezz rá, mitől lett hirtelen „European” az addig helyi lakosoknak képzéseket kínáló iskola a "civis városban"? 

3. „Legjobb oktatók itt vannak”

Nézz utána a honlapon az oktatóknak, de arról is tájékozódj, hogy mennyire vesznek részt a nemzetközi vérkeringésben, mennyire képzettek. A fitnesz edző szakma folyamatos megújulást, tanulást igényel, és a „legnépszerűbb” nem jelent feltétlenül is szakmailag „legjobb”-at.

4. Engedélyezett képző intézmény státusz

A weben tudod leellenőrizni, hogy az adott oktató cég jogosult-e képzést tartani egyáltalán. Ha nincs konkrét információ erről a honlapon, zavaros, vagy más cégre hivatkozik, akkor élhetsz a gyanúperrel, hogy egy szabálytalanul működő vállalkozásról van szó. Azonnal farolj ki, míg nem késő!

5. Diploma, oklevél, „szakedzői diploma” ígérete a "hallgatóknak"

Ilyen nincs, nem volt és nem is lesz a felnőttképzésben. Ezek a fogalmak a felsőoktatáshoz párosulnak. Az a cég, aki ilyet ígér, rögtön ki is állítja a saját dilettantizmusáról a szegénységi „bizonyítványt”. Ez viszont már komoly csalásnak is minősül, hiszen egy szándékos megvezetésről szól, mellyel eladják a tanfolyamokat. Felnőttképzésben az OKJ-s bizonyítvány, vagy tanúsítvány megnevezést használjuk. A hallgató pedig képzésben résztvevő! :)

6. Gyors, expressz OKJ-s képzések

Talán ez a legnagyobb húzóerő, amivel bepróbálkoznak a képzők. Sajnos ez úgy van, hogy a nagy, szem előtt lévő iskolák, mint az IWI, folyamatos ellenőrzésnek vagyunk kitéve, az összes szabályt bevasalják rajtunk. Míg az árnyékban meghúzódó kisebb cégek „kiskapuznak”. Ezt korábban megtehették a jogi rések miatt, ezek azonban mára ki lettek javítva és nagyon komoly büntetést kap az, aki olyan hamis ígéretekkel játszik mint pl. „Okj-s Sportedző képzés már 8 hónap alatt” - miközben kiderül, hogy kb. 200 órában adják le a kötelező minimális 900 órát. Nagyon fontos, hogy kérdezz rá az óraszámokra, hiszen ez lesz az a rész, mely a gyakorlati tudást megadja neked. Ne dőlj be annak, hogy majd a képzés első napján megtudod!!! Gondolhatod, hogy mekkorát spórol az a cég a tanári díjakon és a terembérleten, aki nem adja le a kötelező óraszámokat. Ez egy „unfair” piaci viselkedés, hiszen úgy tud alacsonyabb árat kínálni, hogy a költségeit minimalizálja, de közben becsapja a vevőt.

Itt tudod leellneőrizni a kötelező minimum óraszámokat: A 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelettel kiadott OKJ-ban szereplő szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek adatbázisa

7. A jónevű Oktatók egyéni felelőssége

Számomra az is durva, hogy egyébként jó nevű oktatók asszisztálnak az ilyen képzésekhez! (Beszélgetve velük, természetesen az egzisztenciális okok érthetőek...) Kedves Kollégák! Miskolcról, Győrből, Debrecenből, Pécsről, Szegedről, Budapestről! Hozzátok szólok! Nézzétek már meg kérlek, hogy milyen képzéshez, iskolához adjátok a neveteket! Ti vagytok a minőség kulcsa, miért hitelesítetek szakmai múltatokkal, jól csengő nevetekkel szabálytalan, etikátlan rossz gyakorlatokat???  Ha bukik a cég, akkor Ti mossátok kezeiteket?  Tegyétek fel Ti is az ebben a cikkben megfogalmazott kérdéseket munkaadóitoknak, mert a saját bőrötöket és hírneveteket (amit csak egyszer lehet eljátszani) is a vásárra viszitek!

8. Olcsó képzések, jóval a piaci ár alatt.

Teljesen természetes, ha az ár döntő szempont nálad! Ugyanakkor gondold meg, a képzés (ha jót választasz) sosem költség, hanem befektetés. Invesztálás a jövődbe. Mit gondolsz miért vannak tömve felsőoktatási partnerünk, a Real Madrid Egyetem borsos tandíjú képzései??? Mert a jelentkezők gondosan mérlegeltek, nem csak papírt akarnak, hanem valós tudást, karriert, elismertséget, jövedelmező munkahelyet. Ugyanakkor egy egészen széles körben elterjedt trükkre is felhívnám a figyelmed! Sok helyen részletekben adják meg a tandíjat, nem írják ki egészben (pedig ezt az új törvények kötelezővé teszik), és persze, hogy optikailag jobban mutatnak a kisebb összegek, csábítóbbak. Hiába adod össze, lélektanilag mégis kedvezőbbek a kis árak. De ez teljesen szabálytalan, (A minimálbér 9-szeresével büntethető az a cég, mely ezzel az árpolitikával dolgozik) mert így csomó bújtatott költséget tehetnek bele, melyekkel a képzés közben szembesülsz. Nézd meg az IWI honlapján az árakat, mi nem játszunk ezzel, hanem felvállaljuk a teljes árat. De mik lehetnek ezek a bujtatott költségek? Vizsgadíj, modulzáró díj, jegyzetköltség, kötelező hospitálás. Itt is azt javaslom, hogy kérj részletes tájékoztatást még a beiratkozás előtt. Ha ezt nem kapod meg, akkor valószínű egy ilyen bújtatott költségekkel manipuláló céggel állsz szemben, gondold át, hogy vállalod-e a rizikót! Tehát kérdezz, kérdezz, kérdezz! Tényekre legyél kíváncsi, ne a körítésre!

Zárszó:

Ahogy említettem, az IWI piacvezetőként működik Magyarországon a fitneszedző-képzés területén. Ez nem egy kivételezett, berögzült státusz, hanem folyamatos, tudatos, két évtizedes munka eredménye. Rendkívül sokat invesztálunk fejlesztésekbe, folyamatosan újítjuk a képzéseinket, rendezvényeket szervezünk, szakértői munkát végzünk, mindezt egy meglehetősen kiszámíthatatlan gazdasági, jogi környezetben.

Ezt a bejegyzést a tájékoztatásod mellett azért is írtam, mert üdvözlünk minden olyan fitnesz vállalkozást, aki azon dolgozik, hogy itthon is többen, gyakrabban, aktívabban eddzenek és ehhez szakembereket kíván képezni. Mindazokat elismerjük, s fontos piaci versenytársnak tartjuk, amelyek a minőségért, és a fitnesz prevenciós hátterének fejlesztésén dolgoznak, korrekten, az írott-íratlan szabályokat betartva. A simliző vállalkozások azonban nem csak a jogkövető, minőségre törekvő iskoláknak okoznak kárt, hanem a fitnesz szektor működését is destabilizálják, így nincs helyük a komoly, népegészségügyi missziót is megvalósító fitnesz iparban. Körültekintő, ár-érték arányt figyelembe vevő iskolaválasztásoddal Te is voksolsz amellett, hogy melyik irányzatot kívánod erősíteni, s hogy milyen jövőbe invesztálsz: a „papír”, vagy a gyakorlati tudás alapúba!!!

Utóirat:

Nehogy valaki azt higgye, hogy ez az állapot a fitnesz oktatásra jellemző csak. Felnőttképzési szakértő ismerősöm szerint általában az OKJ-s képzésekre is nagyrészt igazak a fentebb felsorolt anomáliák, kritikai észrevételek.

Írta: Zopcsák László

 

 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop