TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Hogyan fogyjunk izomvesztés nélkül?

Hogyan fogyjunk izomvesztés nélkül?

Sajnos egyszerre veszíteni a testzsírunkból és építeni az izomtömegünket nem lehetséges, de lehet úgy szálkásítani, hogy közben az izomtömegünkből nem veszítünk sokat. 

Izomtömeget építeni nem könnyű munka, ám ilyenkor jellemzően némi testzsírt is felpakolunk magunkra, ami fedetté teszi az izomzatot. Ezt a kis felesleges járulékot szeretnénk leadni a tömegelés után. De hogy lehetséges ez, hogy ne veszítsünk az izomzatból, amikor azt áldozza fel a szervezetünk a legkönnyebben egy diéta során? 

1. A testtömeg vesztés legjobb módja, hogy kevesebb kalóriát fogyasztasz, mint amennyire szükséged van a tömeged megtartásához. De a bevitt mennyiséget csökkentheted jelentősen, vagy minimálisan, ennek megfelelően gyorsabban vagy lassabban fogsz a tömegedből veszíteni. Itt nyilván egészséges határokon belül maradunk. Ha az izomtömeged megtartása különösen fontos számodra, kezdd a diétát a lehető legmagasabb kalória bevitelen, minimális kalória csökkentéssel, lassú fogyást célozva. 

2. Időzítsd a tápanyag bevitelt megfelelően, ez is különösen fontos, ha megőriznéd az izomtömegedet. Igyekezz a napi szükséges szénhidrát beviteledet az edzés környékére összpontosítani, tehát edzés előtt legyél megfelelően betöltve és edzés után töltsd vissza a szénhidrátokat. Ezen kívül célszerű délelőttre időzíteni és az esti étkezésnél minimalizálni a szénhidrát bevitelt. 

3. A szénhidrát mellett nagyon oda kell figyelni a fehérje bevitelre is, amit célszerű magasan tartani. Testtömegkilogrammonként minimum 2g fehérje szükséges, de 2,5-3g-ig fel lehet menni. Ehhez  már célszerű táplálék-kiegészítők segítségét is igénybe venni fehérje turmix, aminosav italok, tabletták formájában, hogy könnyebben, gyorsabban jussanak a tápanyagok az izomzathoz. 

4. Ésszerűen alkalmazz csalónapokat, amik nem ‘all-you-can-eat metódus’-t jelentenek, vagy ‘mennyi “junk food”-ot tudsz magadba tömni? egyszerre’ étkezéseket. Akkor alkalmazd, amikor 4. hete folyamatosan fogysz vagy fáradt és letargikus vagy. Ilyenkor a visszatöltés olyan hormonválaszokat indít be, amelyek újraindítják a zsírégetés folyamatát és feltöltenek energiával a következő etapra. Ilyenkor számolj kb. 1000 plusz kalóriányi étkezéssel egy 24-48 órás periódusban, ami szénhidrát és zsír legyen zömében. 

5. A szálkásítás időszaka ne jelentse azt automatikusan, hogy innentől állandóan kardiózol és hanyagolod a súlyzós edzéseket. A súlyzós erősítő edzéseknél a terhelést mindig ugyanúgy maximális erőbedobással told, mert ha nincs meg a szükséges stressz az izomzatnak, akkor a szervezet leépíti, hiszen feleslegessé váló nagyon energiaigényes szövetté válik. Természetesen kiegészíthetők az edzések kardióval, ezeket próbáld a súlyzós edzéstől külön napra tenni. 

6. Diétában és energiahiányos időszakban különösen fontos odafigyelni az alvásra és a stresszre, mert ezek minősége és mennyisége kihat az energiádra és a hangulatodra. Az alváshiány olyan hormonváltozásokat okozhat, amelyek a stresszhez hasonlóan a kortizol termelését fokozzák, ez pedig víz visszatartáshoz és étvágy növekedéshez vezethet. Igyekezz mindig ugyanabban az időben lefeküdni aludni és nagyjából 7-9 órát alvással tölteni. 

7. Fókuszálj a lassú súlyvesztésre és próbáld a mérlegen kívül a testzsír százalék változásodat is követni, hogy tisztább képet kapj arról, hogy a jó úton jársz-e. Érezni fogod, ha fogysz, de hetente érdemes kontrollálni is és centizni is a változást. Nem mindig látszik a fogyás, máskor pedig látványos de nem mérhető, ezért jó ötlet több módszert is bevetni, hogy a motivációd ne lankadjon! 

 A cikket írta: Nagy Dóra személyi edző, táplálkozási tanácsadó, a BioTechUSA szakértője, projekt szakmai vezetője. 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop