TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Elvesztetted a motivációd az edzésben a pandémiás időszakban? Megmutatjuk, hogyan szerezheted vissza.

Elvesztetted a motivációd az edzésben a pandémiás időszakban? Megmutatjuk, hogyan szerezheted vissza.

Ha az edzési motivációd hasonló „hiánycikk”, mint a liszt és az antibakteriális törlőkendők a pandémia alatt, akkor ne lepődj meg, nem vagy vele egyedül. :)

„Teljesen normális, ha eltűnt a motivációd”- mondja Steve Magness, egy houstoni futóedző, aki a pandémia miatt vette észre a sportolóin (bármilyen szintűek is legyenek), hogy elveszítették kezdeményezőkészségüket, motivációjukat. A következőkben bemutatjuk neked, miért is érzed így magad, és mit tudsz vele kezdeni.

Amiért elveszíthetted a motivációd

„Az egyik legjobb módja, hogy motiváltak maradjanak az emberek, az, ha rutinjuk van, amit betartanak. Ha feladod őket, nagyon nehéz új szokásokat kialakítani”- mondja Magness, a „Peak Performance” című könyv szerzője. Hirtelen azt vettük észre, hogy az irodánk és az otthonunk ugyanaz lett.

A pandémiát megelőzően lehet, hogy a második otthonod az edzőterem volt, amit munkába menet, vagy hazafelé látogattál meg. Most, ha otthonról dolgozol, főleg, ha szülő is vagy, akkor a munka, vagy a családi kötelezettségek könnyen az edzés rovására mehetnek.

A covid-19 járvány globális terjedése sok embert arra kényszerített, hogy többet tartózkodjanak bent, mint előtte, ezzel megváltoztatva az addigi étkezési, főzési, edzési szokásaikat. (The Washington Post)

Mindeközben sok versenyt töröltek vagy „lógnak a levegőben”, ami számos sportolónak jelentette a motivációt. „Kutatások szerint, az emberek akkor lépnek ki és adják fel, ha nincsenek céljaik”- mondja Magness.

Jennifer Harrison, a chicagói triatlon edző azt meséli, hogy a versenyzői már-már tehetetlenül nézik, ahogy sorban mondják le a szervezők a versenyeket, ami rendkívül elkeserítő.

Okok, amiért maradj aktív

Az edzőtermek ideiglenes bezárásának köszönhetően az emberek világszerte megmutatták már kreativitásukat az edzésprogramjaikban. (The Washington Post).

Bár a járvány csökkenthette az edzés iránti vágyadat, ez lehet is az egyik oka, hogy ne hagyj fel a szokásoddal. „Semmi sem fontosabb jelenleg, mint az emberek egészsége!”- állítja Harrison. Julie Emmerman, a Colorado Boulder Egyetem sportpszichológusa szerint nekünk kell felelősséget vállalnunk a saját testi és érzelmi jól-létünkért és a „testmozgás az egyik legjobb megoldás erre”. Az egyik legnagyobb előnye a testmozgásnak az, hogy segíti az immunrendszerünket az optimális működésben. Emmerman úgy véli, hogy a több nem szükségszerűen jelenti azt, hogy jobb; hiszen a túl intenzív, vagy túl sokáig tartó edzés növeli a megbetegedések kockázatát.

A testmozgás egy kiváló eszköz a stresszmenedzsmentben, amit Harrison számos kliense is alátámaszt. Egy olyan fertőző osztályon dolgozó orvost edz Harrison, aki munka után  (este 10 órakor) 30 percet tölt a futópadon, hogy a munka utáni nyomást csökkentse.

Nem csak a frontvonalon dolgozók érzik a nyomást; a virtuális munkakörnyezethez való alkalmazkodás sajátos kihívásokat rejt. „Stresszes egész nap a képernyő előtt ülni, megbeszéléseket tartani, úgy, hogy valójában nulla (személyes) kommunikáció történik,”- mondja Magness. „Beltéri, képernyő előtt ülő társadalommá váltunk. Most a testmozgás különösen nagy felfrissülés jelenthet.”

Emmerman azt javasolja, menjünk ki a szabadba, ha csak lehet: „A természet csodálatosan ellensúlyozza az összes stresszort.”

Stratégia arra, hogy motivált maradj

Szeresd magad! Ne büntesd magad, ha nincs erőd vagy kellő motivációd! Adj időt magadnak ebben az időszakban! Magness szerint ebben az időben megteheted, hogy azt csináld, amihez kedved van. Harrison is egyet ért ezzel: úgy véli, ha nem tudsz egy nap vagy akár egy héten kellő erőt összegyűjteni az edzéshez, akkor engedj meg egy kis pihenőt.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy „dobd be a törölközőt”. Elvárásokat és célokat kell állítani magunk elé. Az sem baj, ha ezek alacsonyabbak a korábbiaknál. Távfutóként ő hetente 6-7 napon futott, és a pandémia előtti időkben arra koncentrált, hogy tökéletes formában legyen a következő versenyére, ehhez képest jelenleg arra fókuszál, hogy boldog, egészséges legyen és ha majd lehetősége lesz versenyen részt venni, akkor alkalmas legyen rá. Mostanság megengedi magának, hogy a futás helyett olykor csak sétáljon.

Harrison úgy véli, a „legfontosabb dolog az, hogy folytassuk a mozgást”, akkor is, ha ez csak egy 20 perces sétát jelent. Magness szerint azoknak a klienseinek van a legnehezebb dolguk, akik kisgyermekekkel vannak otthon. Ahelyett, hogy ezek a kliensek kimerítő edzéseket végeznének, sétálni mennek a gyermekeikkel, és talán néhány random gyakorlatot is végeznek- ezeket teljesen helyénvalónak találja.

Tűzz ki új célokat magad elé!

A koronavírus előtti időkben kitűzött sportbéli és fitnesz célok, már nem igazán érvényesek, nem számítanak. Ha veled is ez a helyzet, akkor válassz új célokat a jelenlegi körülményeidhez, állapotodhoz, igényeidhez igazítva! Harrison jelenleg arra bátorítja a sportolóit, hogy azokra az eredményekre fókuszáljanak, amik nem a teljesítményükhöz kapcsolódnak. A koronavírus előtt a saját edzései arra szolgáltak, hogy felkészítsék őt a versenyekre; most új célja van velük: időt szán magára, és kicsit kiszakad a Zoom hívások világából.

Emmerman azt javasolja, tedd fel magadnak a kérdést, milyen cél segítene abban, hogy jobban érezd magad. Például, ha hátfájással küzdesz, akkor lehet az is egy cél, hogy csökkentsd a fájdalom mértékét. A cél lehet az is, hogy heti 3-szor 20 perces Pilates órákon veszel részt online, vagy jógázol 15 percet.

Maradj felelősségteljes és következetes! Ha már kitűztél magad elé egy célt, akkor figyelj arra, hogy tegyél a megvalósításáért! Emlékeztesd rá magad minden egyes nap!

A barátok és a családtagok segíthetnek mozgásban maradni. Harrison azt javasolja, hogy ha olyan területen élsz, ahol nem tiltja valamilyen szabályozás, akkor levegőzz egyet egy barátoddal. Vegyetek fel maszkot, és menjetek el egy fél órás sétára a friss levegőn!

Emmerman azt javasolja, indítsatok kihívásokat a szobatársakkal, barátokkal, családtagokkal. Például versenyezzetek abban, ki tud több fekvőtámaszt elvégezni. Ha nincs ehhez partnered, akkor se csüggedj, mérd fel és győzd le magad minden adandó alkalommal!  A koronavírus terjedése óta Harrison minden hónapban csoportos kihívásokat kínál, amik mindenki számára nyitottak. Ezekben a kihívásokban az a cél, hogy minél több pontot szerezzenek a résztvevő csapatok. Májusban például a kihívásban résztvevők pontot kaptak 15 perc jógáért, kerékpározásért, zene nélküli futásért.

Mindig csak előre nézz!

Emmerman azt javasolja, hogy ha túl fáradtnak érzed magad az edzéshez, összpontosíts arra, hogy milyen jól fogod érezni magad az edzés után. Átöltözni és elkezdeni a legnehezebb! Végül, fontos, hogy optimista maradj! Higgy abban, hogy hamarosan újból lehet versenyezni, és edzeni a barátokkal! „A remény nem egy terv, és nem egy stratégia”- mondja Harrison, „de biztosan rendkívül motiváló az embereknek!”

A fordítást Balog Bella Bíborka készítette. Balog Bíborka Bella, csoportos fitnesz instruktor képzés gyakorlati oktatója, közgazdász, személyi edző, funkcionális tréner, jelenleg  BME pszichológia mesterszak hallgatója. Fő érdeklődési kör: sportpszichológia témájú cikkek, étkezési zavarok, kiégés, flow.

https://www.washingtonpost.com/lifestyle/wellness/losing-your-motivation-to-exercise-as-the-pandemic-drags-on-heres-how-to-get-it-back/2020/05/11/72e41a3c-93af-11ea-91d7-cf4423d47683_story.html  By Pam Moore May 12, 2020 at 2:00 p.m.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop