TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A sport, fitness differenciálódása

A sport, fitness differenciálódása

Jómagam a 80’ évek elején szippantottam bele az edzőtermek levegőjébe és azóta is fogva tart ez a közeg. Az eltelt évek alatt volt szerencsém figyelemmel kísérni, átélni azt a fejlődést, amin ez a terület átment.

Eleinte „földalatti mozgalom” volt az egész, hiszen a legtöbb városi edzőterem alagsorokban, pincékben volt. Ide jártunk és mindenfelől összeszedett, leharcolt, összebarkácsolt eszközökkel fejlesztettük a fizikumunkat. Az edzésmódszerek, edzéstervek, ha voltak egyáltalán, nagyon gyerekcipőben jártak. Az edzőtermekbe járók is gyakran köznevetség tárgyai voltak, nem tekintettek bennünket igazi sportolóknak.

Nekem személy szerint, szerencsém volt, mert az első edzőm Kovács László Nyika fantasztikusan jól felkészült volt. Igyekezett az edzőtermet jól felszerelni, logikusan berendezni. Segítségével hozzájutottunk külföldi szaklapokhoz, magazinokhoz. Mai szemmel nézve is profi módszereket, edzésterveket, periodizálást alkalmazott nálunk. Nagy köszönet érte!

Aztán teltek az évek és egy hihetetlen fejlődésen ment keresztül a fitness. Egyre többen kezdtek edzőterembe járni, egyre szebbek, jobbak lettek a termek. Idővel egyre jobb üzlet lett az edzőterem üzemeltetés, az edzői munka. Ez magával hozta azt is, hogy a termek, stúdiók differenciálódni kezdtek. Ma már meg lehet találni a monstre, több ezer négyzetméteres gym-ektől a lakásokban berendezett butik edzőtermekig mindent. Differenciálódtak a módszerek, az óratípusok is: klasszikus testépítés, funkcionális edzés, saját testsúlyos, egyéni és csoportos stb. Szinte minden héten lehet találni egy új őrületet!

Egyre több felhasználói igény alakult ki, célok, korosztályok, egészségügyi állapot vagy éppen a pénztárca vastagsága szerint.

Ennek sajnos vannak vadhajtásai is, de jelen írásomban én egy pozitív trendre szeretném felhívni a figyelmet. Ez az egészség központú, egészség fejlesztő sport, mozgás.

Kezdik az emberek felfedezni, hogy az egészség érték, az egyik legfontosabb erőforrásunk. Ahhoz, hogy ezt fejleszteni tudjuk, vagy legalábbis ne hagyjuk elveszni, tenni kell érte. Ennek az egyik legjobb módja a mozgás, a rekreációs sport.

Viszont ez sem egyszerű! Ki tud segíteni egy olyan valakinek, aki semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik ezen a területen?

Vegyünk például egy átlagos, A4-es méretű magyar embert, aki saját elhatározásból vagy külső ráhatásra: orvos, család, barátok miatt szeretné elkezdeni a sportot. Próbál jól választani, de a fentiek szerint a bőség zavarával kerül szembe! Mennyivel könnyebb volt nekem annak idején, az egész városban ahol éltem egy edzőterem volt☺

Itt jön a képbe a felkészült, lelkiismeretes, elméleti és gyakorlati ismeretekkel rendelkező edző!

Szerencsére ezen a területen is forradalmi volt a fejlődés. Az edzőknek lehetősége van speciális területet választani, ahol ki tud építeni magának egy vendégkört.

Sokféle képzési lehetőség áll az igényes edző előtt. A saját érdeklődése, képességei és a piac igényeinek megfelelően tud választani és fejleszteni a tudását. Jómagam is ezt teszem hosszú évek óta és remélem, tudom folytatni minél tovább!

Ezen bevezető után szeretnék ajánlani egy irányt, ami szerintem komoly kifutás előtt áll. Ez a terület a medical fitness. Mit jelent ez a kifejezés?

Domokos Sándor gyógyszerész, fitnesz oktató cikkének folytatását ITT olvashatják az IWIREPs szakmai közösségbe regisztrált tagjaink.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI 20 éves munkájának köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések piacán. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps