TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

A csoportos órák jótékony hatása

A csoportos órák jótékony hatása

Cikkünkben a csoportos órákon való részvétel néhány jótékony hatását fogjuk bemutatni, melyek egy részével valószínűleg már ti is találkozhattatok, ha rendszeres látogatói vagytok a csoportos óráknak.  

A csoportos órákon való részvétel továbbra is nagy népszerűségnek örvend a fitnesztermek látogatóinak körében. Bár az elmúlt 2.5 év jelentősen megváltoztatta a sportolási, fitneszterem látogatási szokásokat, mégis elmondható, hogy sokak számára a csoportos órák újra biztos kikapcsolódási lehetőséget jelentenek a mindennapokban.

Számos különböző óratípus van a fitnesztermekben, így tapasztalataink alapján mindenki talál legalább egy olyat, amely az edzettségi szintjéhez, képességeihez, preferenciáihoz a legközelebb áll.

Általánosságban elmondható, hogy pozitív korreláció van a fizikai aktivitás, valamint a mentális és emocionális egészség között. Vagyis azok, akik rendszeresen sportolnak, jobb mentális és emocionális egészségi állapotról számolnak be. Mindezek mellett a testmozgás csökkenti a depresszív tünetek gyakoriságát és súlyosságát, valamint a szorongásra is kedvező hatással vannak (csökkentve azt). Segít a stressz elleni küzdelemben, és már mozgás közben is érezhető a hangulatjavító hatása. Hozzájárul az optimális testösszetétel eléréséhez, csökkenti a túlsúly, magas vérnyomás, cukorbetegség kialakulásának kockázatát. A csoportos órákon rendszeresen résztvevők általában elégedettebbek magukkal, valamint magabiztosabbak.

Yorks és munkatársai egy 2017-es kutatásban azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a rendszeres fizikai aktivitás, különösen a csoportos órákon való részvétel orvostanhallgatókra. Feltételezték, hogy az említett közegben végzett edzések pozitív hatása jobban kimutatható, mintha a kísérletben résztvevő személy egyéni mozgásformát végezne. Eredményeik alátámasztották, hogy a csoportos órákon való részvétel, főleg annak köszönhetően, hogy mások társaságában, másokkal együtt végezzük az edzést néhány hét alatt hozzájárulhat a stressz, szorongás, depresszív tünetek, valamint az érzelmi kimerülés tartós csökkentéséhez, kiégés megelőzéséhez, továbbá hozzájárul a fizikai, érzelmi, mentális egészség fejlődéséhez. A „társas mivolta” terápiás hatással bír a résztvevőkre.

Gondoljunk csak bele, az órákon gyors tempójú, vidám, motiváló zenéket hallani  a legtöbbször,  melyek már önmagukban pozitív hatással vannak a hangulatunkra. Ehhez párosul még az is, hogy vagy koreográfiát tanulunk közösen, amely teljes mértékben kikapcsol (bár vannak, akik kevésbé kedvelik az ilyen jellegű óratípust), vagy pedig jellemzően erősítő hatású gyakorlatokat végzünk eszközzel vagy anélkül közösen, a csoport egy vagy teljes részével. Ennek hatására úgy érezzük, hogy közösen küzdünk, és teszünk egy célért, és nem „vagyunk egyedül”. Ráadásul a csoportos órát tartó edző személye is rendkívül motiváló lehet a vendégeknek, ám erről egy következő cikkben fogunk részletesebben írni.

Összességében elmondható, hogy már a rendszeres testmozgás pozitív hatásai is rövid időn belül tapasztalhatók a sportolók körében, ám a csoportos órákon résztvevők esetén néhány pozitívum még erőteljesebben megfigyelhető. Arra tudunk biztatni titeket, hogy próbáljatok ki minél többféle csoportos óratípust, és találjátok meg a hozzátok leginkább passzolót.

Bízunk benne, hogy meghoztuk a kedveteket a csoportos órákhoz!

Balog Bíborka Bella, a csoportos fitnesz instruktor képzés gyakorlati oktatója. Közgazdász, személyi edző, funkcionális tréner, jelenleg  BME pszichológia mesterszak hallgatója.

Forrás: Yorks, D., Frothingham, C. & Schuenke, M. (2017). Effects of Group Fitness Classes on Stress and Quality of Life of Medical Students. Journal of Osteopathic Medicine, 117(11), e17-e25. https://doi.org/10.7556/jaoa.2017.140

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop