TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Vajon létezik a flow-élmény átélésére hajlamos személyiség?

Vajon létezik a flow-élmény átélésére hajlamos személyiség?

Intrinzik motiváció (autotelikus élmény)

„Amivel szívesen foglalkozunk, azt gyakrabban csináljuk. Ha valamit gyakrabban csinálunk, abban egyre jobbá válunk. Ahogy egyre jobbá válunk, úgy vállalunk egyre nagyobb kihívásokat. A kihívások fokozásával egyre nagyobb valószínűséggel fogjuk megtapasztalni a flow-t. Ha pedig átéljük a flow-t, még jobban fogjuk szeretni az adott dolgot. És ha még jobban szeretjük, még gyakrabban csináljuk. És így tovább.” – olvashatjuk Csíkszentmihályi – Flow A Futás Öröme (2018) c. művében.

A flow átélése során könnyen egy körforgásban találhatjuk magunkat, aminek központi eleme egy tevékenység szeretete, amit önmagáért végzünk (autotelikus tevékenység). A flow- állapothoz társuló siker ráadásul külsőleg és belsőleg is jutalmazó élmény, így ezt az erőfeszítéstől mentes állapotot még élvezetesebbnek találhatjuk. Fontos egy sporttevékenység végzésénél, hogy szeressük azt, így még szívesebben végezzük az adott tevékenységet, és még motiváltabbak lehetünk.

Az autotelikus személyiség

A flow-élmény megvalósulása mögött a személyiség is komoly szerepet játszik. Bár a személyiségünk sok tekintetben stabilnak, mégis van rá lehetőségünk, hogy változtassunk egyes aspektusain (Hudson, Fraley, 2015, Idézi: Csíkszentmihályi, Latter, Duranso, 2018). 

Az autotelikus szó jelentése (görög nyelvről fordítva): öncélú vagy önjutalmazó. Ám ez alatt nem az önzést értjük, hanem azt, hogy az ember vágyának az a tárgya, hogy olyan tevékenységben tudjon elmerülni, ami önmaga jutalma. Itt kapcsolódik össze a belülről fakadó, másnéven intrinzik motivációval az elmélet. 

Oláh Attila (1999) szerint az áramlat -élmény elérésében a személyiség serkentő és fenntartó tényező. Azzal a feltételezéssel élt, miszerint alapvetően a személyiségünkből eredeztethetők a flow-élmény elérésének feltételei, mivel mi választjuk meg a céljainkat, melyek eléréseire törekedve a képességeinket és a feladatainkat igyekszünk folyamatosan egyensúlyban tartani.

„Az autotelikus személyiség jellemzői:

  • Kíváncsi
  • Elkötelezett részvétel
  • Teljesítmény- / célorientált
  • Intrinzik motiváció
  • Örömét leli abban, hogy új tudásra tesz szert és abban egyre jobbá válik
  • Elfogadja a kihívásokat
  • Jobban élvezi az élet kínálta élményeket, mint a hatalmat, anyagi javakat, vagy az elismerést.

Az autotelikus személyiség kíváncsi a világra és a környezetére, és részt is vesz benne. Célorientált, élvezi, ha sikerül elérnie, teljesítenie valamit. A teljesítmény okozta elégedettsége nem a külső elismerésből fakad, hanem a személyes büszkeségből, amit az eredmény és a folyamat kapcsán érez. Olyan tevékenységeket választ, amelyek lehetőséget nyújtanak a képességei, a tudása fejlesztésére, mert szeret célokat kitűzni és megdolgozni azokért… Az ilyen típusú személyiségek erősen hisznek benne, hogy nagymértékű kontrollt képesek gyakorolni az életük eseményei felett.” (Csíkszentmihályi, Latter, Duranso, 2018, p.107-108).

Ezek a személyek mindig új célokat tűznek ki maguk elé, feszegetik saját korlátaikat, ami az önmegvalósítás egy formája. Csíkszentmihályi szerint az autotelikus személyiség függ egyrészt a genetikai adottságoktól, másrészt a gyerekkori szocializációtól, ám fontos tudni, hogy minden esetben lehet fejleszteni (Csíkszentmihályi, 2001).

 

Források:

Csíkszentmihályi, M. (2001). Flow. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Csíkszentmihályi, M., Latter, P., Weinkauff Duranso, C. (2018). A futás öröme. Technikák a jobb teljesítményhez. Libri, Budapest.

Hudson, N.W. Fraley, R.C. (2015). Volitional Personality Trait Change: Can People Choose to Change Their Personality Traits? Journal of Personality and Social Psychology. (Idézi: Csíkszentmihályi, Latter, Duranso, 2018).

Oláh, A. (1999). A tökéletes élmény megteremtését serkentő személyiségtényezők serdülőkorban. Iskolakultúra 1999/6–7.

A cikket írta: Balog Bíborka Bella az IWI csoportos fitnesz instruktor képzés gyakorlati oktatója, közgazdász, személyi edző, funkcionális tréner, jelenleg  BME pszichológia mesterszak hallgatója.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop