TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Mi is az a boldogság?

Mi is az a boldogság?

Arisztotelész már 2300 évvel ezelőtt is megállapította, hogy az emberek mindennél jobban vágynak a boldogságra.

A boldogságot önmagáért, a boldogságért keressük, míg az összes többi célunk példának okáért: szépség, egészség, pénz, hatalom azért fontos, mert úgy véljük, ezek tesznek boldoggá minket.  

Csíkszentmihályi megközelítése alapján a boldogság meg nem vásárolható, hatalommal meg nem szerezhető, és nem az egyéb külső tényezőktől függ. Úgy véli, attól függ inkább, hogy mi magunk hogyan értelmezzük azt. A boldogságot egy olyan állapotnak tartja, amire fel kell készülnie az embereknek (feltéve, ha valóban boldogok akarnak lenni), és azt ápolni, óvni kell. Ha valaki képes megtanulni a belső élményeit irányítani, kontrollálni, képesek az életük minőségét is meghatározni, ezzel is közelebb kerülve a boldogsághoz. Az a pillanat, amikor azt érezzük, hogy mi magunk irányítjuk a cselekedeteinket, s nem külső erők befolyásolnak tökéletes élményt élhetünk át. Ilyenkor az élet szinte tökéletes, hibátlan, s azt kívánjuk, bárcsak mindig ilyen lenne. 

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek a pillanatok nem passzív, ellazult állapotban jelennek meg, hanem amikor keményen megdolgozunk értük. Semmihez sem hasonlítható élményben lehet részünk, amikor testi, szellemi képességeinket a végletekig fokozzuk, hogy egy fontos, ám nehéz feladatot teljesítsünk. Magunknak kell létrehoznunk a tökéletes élményt, amik az adott pillanatban lehet nem feltétlenül érezhetők kellemesnek, s olykor, mint például egy sportversenyen fájdalmasak is lehetnek, de amint mi uraljuk a helyzetet, az élmények összeadódnak, s érezhetjük azt, ami alatt boldogságot érthetünk (Csíkszentmihályi, 2001).

Forrás:

Csíkszentmihályi Mihály: FLOW. Az áramlat. A tökéletes élmény pszichológiája. Akadémiai Kiadó, Budapest

Balog Bíborka Bella Az IWI csoportos fitnesz instruktor képzés gyakorlati oktatója, közgazdász, személyi edző, funkcionális tréner, jelenleg  BME pszichológia mesterszak hallgatója.

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop