TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Erősítsük immunrendszerünket, tegyünk a jól-létünkért - 1. rész

Erősítsük immunrendszerünket, tegyünk a jól-létünkért - 1. rész

Dr. Kuklis Eszter orvos- természetgyógyász, életmód tanácsadó gondolatai a COVID-19  világjárvány kapcsán immunrendszer erősítéséről, a test és lélek harmóniájáról. (1. rész) 

A félelem önmegvalósító lehet, amennyiben elfojtja az immunrendszert, és valószínűbbé teszi, hogy valaki megkapja azt a betegséget, amelytől legjobban fél. 

Ma már tudjuk, hogy a fizikai tényezőkön túl, az érzelmi állapotunk jelentős mértékben hatást gyakorol a betegségekkel szembeni ellenállásunkra, vagyis az immunitásunkra is.

Lehetséges, hogy jobb volna, ha erőinket nem csak arra összpontosítanánk, hogy a nyomorúságunkat orvosoljuk, hanem sokkal inkább arra, hogy magunkat és ezáltal másokat is egy jobb, pozitívabb életérzés felé tereljük. Az egészségügyben is sajnálatos tendencia, hogy miközben a betegségekre fókuszálunk kevesebb a figyelem az emberek lelkiállapotának a javítására. Nem csak annak érdekében, hogy jobban, hanem hogy jól legyenek, és hogy pozitív legyen a hozzáállásuk.

Mi is az a boldogság? Valamiféle általános képe mindannyiunknak van róla. Az biztos, hogy nem csak vidámságból és élvezetekből áll, még akkor sem, ha az sok pozitív érzést foglal magába. Ezek mind a hedonista életfelfogás részei. De van a boldogságnak egy másik dimenziója is, amikor megérezzük, hogy van valami mélyebb célunk az életben, hogy a létünknek van értelme és örülhetünk az életünknek; és ez azt sugallja a számunkra: törekedjünk arra, hogy emberileg fejlődjünk és kibontakozzunk, elfogadjuk önmagunkat, úrrá tudjunk lenni a minket körülvevő környezeti hatásokon, és tudatosan kormányozzuk az életünket.

Ezek a gondolatok részei a keresztény vallásfilozófiának, de éppúgy kapcsolódnak például a japán ikigai fogalmához is. Arról szólnak, hogy az életünknek célja van, hogy van miért felkelnünk reggelente, van értelme annak, hogy a világon vagyunk. Ez legtöbbször együtt jár egy hovatartozás érzéssel, hogy valami nálunk nagyobb rendnek a részei vagyunk és a szolgálatában állunk. A boldogság elérése nem egyéni, hanem nagyon is kollektív cél, valami, amihez egymást is hozzá kell segítenünk. A boldogság egy mélyebb szinten tehát azt is jelenti, hogy érdemes élni és hogy örömünket leljük az életben. Ezt a hozzáállást kell erősítenünk magunkban.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a magányosan és elszigetelten élők 3-10-szer nagyobb valószínűséggel betegszenek meg és halnak meg korábban, összehasonlítva azokkal, akikben erős a szeretet és a közösségi érzés. Épp ezért bölcs dolog több időt tölteni a velünk élő családtagokkal és barátokkal, valamint videó vagy egyszerű audio technológiák, például a Skype vagy a telefon használatával tartani a kapcsolatot szeretteinkkel. Az utóbbi években készült tanulmányok egyértelműen rámutatnak, hogy a stressz elnyomja az immunrendszerünket. Emiatt minél nagyobb stresszt élünk meg, annál valószínűbb, hogy megfertőződünk és betegek leszünk. Pl. egy kísérlet során kiderült, hogy a meghűlést okozó vírusokkal fertőződöttek esetében, azoknál, akiknek pozitív érzelmeik voltak, például boldogság, elégedettség, ellazultság, majdnem háromszor ritkábban alakultak ki a megfázás tünetei. Más szavakkal: a boldogság és békésség érzése erősíti az immunrendszert. Ezzel szemben a depresszió elnyomja az immunrendszer működését.

No FOMO! A FOMO egy mozaikszó, a Fear of Missing Out rövidítése, amely az attól való folyamatos félelemre utal, hogy kimaradunk valamiből. Ha most otthon maradunk, akkor egy dologból valóban kimaradhatunk – és ez a fertőzés . De ezt a döntésünket se a félelem motiválja, hanem inkább a felelősségtudat. A haláltól való félelmünket fel kellene, hogy váltsa az élet igenlése, az életöröm.  Arról, hogy az életmód gyógyászat mit ajánl annak érdekében, hogy jobban érezzük magunkat, és nemcsak ami a testünk állapotát illeti, következő cikkünkben olvashattok.

A cikket írta: Dr Kuklis Eszter http://drkukliseszter.hu/drkukliseszter/

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop