TARTSD NAPRAKÉSZEN TUDÁSODAT!

Fitness Trend Magazin

Az elme hatalma

Az elme hatalma

Egy új kutatási tanulmány azt sugallja, hogy pusztán a testedzésre gondolás ugyanazokkal a hatásokkal járhat, mint az edzőteremben való edzés, állítják a kutatók.  

Az izomépítés, kiderült, közel sem olyan mechanikus, mint gondoltuk. Valójában egy nem régiben készült tanulmányából kiderül, hogy szinte azonos erőnlétet érhet el testedzés nélkül! 

Ez a tanulmány három különböző sportolókból álló kontrollcsoportban mérte meg az erőnövekedést. Az első csoport semmit sem tett a megszokott napi rutinon kívül. A második csoportba 3 hónapon át koncentrált erőnléti edzést végeztek egy adott izom számára, hetente háromszor. A harmadik csoport felvételről nézte az edzést, és arra kérték őket, hogy képzeljék el magukat ugyanazon az edzésen, a súlyok nagyságát, az ezek mozgatásához szükséges erőkifejtést, agyban végezzék el úgy az edzést, mint a testedző csoport, hetente háromszor. 

Az eredmények mindenkit megleptek. 

A kontrollcsoport, aki nem tett semmit, természetesen nem tapasztalt erőnövekedést. A heti három alkalommal edző csoport 28% -os erőnövekedést tapasztalt. Eddig nincsenek nagy meglepetések. De az a csoport, amely fizikailag nem edzett, hanem inkább a testedzésre gondolt, az erő közel azonos növekedését tapasztalta, mint a testmozgás csoportja (24%). Igen, jól olvastad! 

A testmozgást vizualizáló csoport közel azonos előnyhöz jutott az erőnövekedés szempontjából, mint az a csoport, amelyik valóban dolgozott. 

Mindez két nagy kérdést vet fel nekünk:  Hogyan működött ez?  Ez azt jelenti, hogy tényleg teljesen ki tudok bújni az edzés alól anélkül, hogy valaha is dolgoznék?

Az elméd legalább két különféle módon hatalmas szerepet játszik 

Az endokrin rendszerhez való kapcsolódás révén a különböző gondolatok és mentális állapotok felszabadítják azokat a hormonokat, amelyek drámai módon felgyorsíthatják vagy visszafoghatják az izomnövekedést. Valójában egyesek a folyamat felgyorsításának módját keresve ezeket vagy hasonló vegyszereket extra mennyiségben fogyasztják vagy injektálják. Mindannyian tudjuk, hogy melyek ezek - a szteroidok és különféle származékaik. Nem a legokosabb választás. 

Más vegyi anyagok különböző szervekben úgy működnek, hogy akár egy szempillantás alatt feltüzelik vagy lelassítják az anyagcserét, aminek következtében villámgyorsan rengeteg kalóriát éget el, vagy lassítja annak égetését. 

A rövid válasz a második kérdésre, hogy valóban kibújhatunk e az edzés alól- valószínűleg még nem… még! A testmozgás, az izomméret növekedése és a fogyás rendkívül összetett folyamat. Rengeteg dolog zajlik egyszerre, ezért szinte minden testmozgással végzett vizsgálat ok-okozati, és nem korrelatív. Vagyis a fent említett kísérlet eredményei egyelőre nem hosszútávon maradandóak. Az elképzelt gyakorlatok hatékonysága nagyobb, ha az illetőnek tényleges tapasztalatai vannak az adott mozgásfajtával kapcsolatban. Az emberi tudat ereje határtalan! Agyunk a mai napig fel nem fedezett terület, amelynek bizonyos képességeit tudatunk csak részben világítja meg. 

Azt kell mondanunk inkább, hogy a fogyás és az erőgyarapodás „összefüggésben van” a testmozgással, mint azt, hogy a testmozgás „okozza” őket. Mivel szinte lehetetlen elkülöníteni, hogy a testmozgás vagy a „gondolkodás” gyakorlása milyen elemeket végez.  

Egyelőre nem vagyunk képesek azt mondani, hogy lehet szálkásnak, vagy nagyobbnak gondolni az izmainkat. A mondat kulcskifejezése azonban az „egyelőre” volt. 

Ne feledjétek: a tudatnak csodálatos képességei vannak, és bármi történik is a fejünkben, az olyan, mintha valóban megtörténne. 

A cikket írta: Polgár Zita. Zita a Pécsi Egyetem Testnevelés Tudományi és az Egészségtudományi Karán végzett és tanított. Jelenleg IFBB versenyfelkészítő edző és privát edző. Aquagimnasztika oktató, Flexi-bar és Core tréning oktató, valamint az IWI-ben gimnasztika és edzéselmélet oktató.

Forrás:  

1.Brian Clark, professor of physiology and neuroscience at Ohio University's Heritage College of Osteopathic Medicine  

2.Jonathanfields.com 

IWI Nemzetközi Fitnesziskola - Fitnesz szakmai képzések Budapesten, vidéken és online. Személyi edző, Fitness instruktor, Csoportos Fitness instruktor, Sportoktató, erőnléti és rehabilitációs képzések, NASM tanfolyamok, továbbképzések, akkreditált workshopok. Egyszerű jelentkezés!
Az IWI Nemzetközi Fitnesziskola több, mint 2 évtizedes innovatív tevékenységének köszönhetően iskolánk vezető pozíciót tölt be a hazai fitnesz, wellness és sport képzések területén. Cégcsoportunkat az IWI Európa Kft és az IWI Project Kft alkotja, melyek az iwi.hu, iwireps.hu, valamint a webshop.iwi.hu weboldalakat üzemeltetik és tulajdonosai az „International Wellness Institute" márkanévnek is. Az IWI jóval többet jelent számunkra, mint egy sikeres üzleti vállalkozás! Szlogenünk, a „Szenvedélyből karrier" saját életutunk kifejeződése, melyet igyekszünk átadni a képzéseinkben résztvevőknek is!

Solutions

FACEBOOK

iwireps
webshop